Icoon Over Ons

Blogs

Wat is Gegevensclassificatie?

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Wat is Microsoft Intune? Een handleiding

Nu steeds meer werknemers regelmatig vanuit huis werken, worden organisaties geconfronteerd met de uitdaging om het groeiende aantal endpoints binnen hun IT-infrastructuur effectief te beheren.

Om ervoor te zorgen dat werknemers altijd én overal toegang hebben tot bedrijfsgegevens en -middelen zijn robuuste oplossingen van cruciaal belang. Microsoft Intune is zo’n uitgebreide oplossing waarmee organisaties hun apparaten efficiënter kunnen beheren en tegelijkertijd kunnen zorgen voor sterke beveiliging en voldoende controle.

In deze gids leggen we uit wat Microsoft Intune precies is, wat de belangrijkste voordelen zijn en welke licenties er beschikbaar zijn. 

Wat is Intune?

Microsoft Intune is een cloudoplossing gericht op het beheer van mobiele apparaten [MDM] en de daarvoor bestemde applicaties [MAM]. Met deze oplossing kunnen organisaties eenvoudig de apparaten en applicaties beheren die werknemers gebruiken om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens.

De 8 belangrijkste voordelen van Intune

Organisaties die Microsoft Intune implementeren, kunnen genieten van deze acht voordelen:

  1. Vereenvoudigde uitrol van applicaties
  2. Verbeterde compliance en gegevensbescherming
  3. Integratie en compatibiliteit
  4. Apparaatbeheer voor meerdere platforms
  5. Real-time monitoring
  6. Robuuste beveiligingsmaatregelen
  7. Schaalbaar en aanpasbaar
  8. Workflow efficiëntie

1. Verbeterde compliance en gegevensbescherming

Eén van de belangrijkste voordelen van Intune is dat het compliance en gegevensbescherming verbetert. Door de implementatie van de software kunnen organisaties erop vertrouwen dat hun compliancebeleid consistent wordt nageleefd, waardoor risico’s en kwetsbaarheden effectief beheersbaar blijven.

Daarnaast zijn apparaten met toegang tot bedrijfsgegevens en -middelen onderhevig aan strikte beveiligingsnormen.

2. Integratie en compatibiliteit

Als jouw organisatie al andere Microsoft-producten gebruikt, is het goede nieuws dat Intune naadloos integreert met de rest van het Microsoft-ecosysteem. 

Deze integratie strekt zich uit over een breed scala aan Microsoft 365-beveiligingsapplicaties en biedt daarmee een allesomvattende oplossing voor apparaat- en applicatiebeheer.

3. Apparaatbeheer voor meerdere platforms

Een belangrijk voordeel van Microsoft Intune is de ondersteuning voor apparaatbeheer op meerdere platforms. Met deze software kun je erop vertrouwen dat zowel zakelijke als persoonlijke apparaten, waaronder Windows-, macOS-, iOS- en Android-apparaten, effectief worden beheerd. Dit zorgt ervoor dat je volledige infrastructuur op elk moment effectief beschermd is, ongeacht het apparaattype.

4. Real-time monitoring

Een andere handige functionaliteit van Microsoft Intune is de mogelijkheid tot real-time rapportage. Het belangrijkste voordeel van deze rapporten is dat je er problemen tijdig mee kunt identificeren en oplossen.

5. Robuuste beveiligingsmaatregelen

Met de toename van telewerken neemt ook het aantal kwetsbaarheden toe, waardoor organisaties worden geconfronteerd met een hoger risico op aanvallen op hun endpoints. Intune speelt een belangrijke rol bij het uitrollen van kritieke beveiligingsmaatregelen. Het integreert naadloos met multifactorauthenticatie [MFA] en conditional access [voorwaardelijke toegang], om veilige toegang tot bedrijfsgegevens en -middelen te garanderen. In combinatie met Defender for Endpoint is Intune een uitstekende keuze voor organisaties die hun cyberbeveiliging willen verbeteren.

6. Schaalbaar en aanpasbaar

Een belangrijk voordeel van Microsoft Intune is de uitstekende schaalbaarheid. Voor snelgroeiende organisaties biedt Intune dankzij zijn cloudeigenschappen de mogelijkheid om moeiteloos mee te schalen. Hierdoor blijft je organisatie probleemloos doorgroeien, terwijl je gegevens continu veilig blijven.

Naast schaalbaarheid biedt Intune ook grote flexibiliteit, met aanpasbare configuraties en mogelijkheden voor maatwerk.

7. Workflow efficiëntie

Met Microsoft Intune genieten IT-admins van diverse geautomatiseerde functies voor apparaatbeheer en beleidsimplementatie, wat zorgt voor een efficiëntere en gebruiksvriendelijke ervaring. Met de applicatie Company Portal zijn diverse selfservicetaken mogelijk, zoals:

  • Installatie van apps
  • Pincode/wachtwoord resetten
  • Apparaatregistratie

Deze taken zorgen voor een efficiëntere workflow en verbeteren bovendien de cyberveiligheid van je organisatie.

8. Vereenvoudigde uitrol van applicaties

Het achtste en laatste voordeel van Microsoft Intune is de geautomatiseerde installatie en distributie van applicaties. Dit geeft IT-teams en eindgebruikers de ruimte om zich op belangrijkere taken te richten.

Door het aantal handmatige taken te verminderen, biedt Microsoft Intune een efficiënte en waardevolle oplossing voor organisaties die hun cyberbeveiliging willen versterken.

Diverse Intune-licenties

Er zijn drie licenties beschikbaar voor Microsoft Intune:

  • Intune Plan 1
  • Intune Plan 2
  • Intune Premium Suite

Intune Plan 1

De eerste licentie is Intune Plan 1, een cloudoplossing voor geïntegreerd eindpuntbeheer die is inbegrepen bij abonnementen op Microsoft 365 E3, E5, F1 en F3, Enterprise Mobility + Security E3 en E5 en Business Premium-abonnementen, inclusief versies van deze pakketten zonder Microsoft Teams.

Dit abonnement omvat de volgende kernfunctionaliteiten:

  • Platformoverschrijdend eindpuntbeheer
  • Ingebouwde eindpuntbeveiliging
  • Beheer van mobiele apps
  • Eindpuntanalyse
  • Microsoft Configuration Manager

Intune Plan 2

Intune Plan 2 is een add-on voor Microsoft Intune Plan 1 die geavanceerde functionaliteiten voor eindpuntbeheer biedt.

Dit abonnement bevat alles uit het Plan 1-abonnement plus:

  • Microsoft Intune tunnel voor het beheer van mobile application management
  • Microsoft Intune beheer van speciale apparaten
  • Microsoft Intune firmware-over-the-air (FOTA) updates

Intune Premium Suite

De laatste licentie is de Microsoft Intune Premium Suite. Dit is een add-on voor Microsoft Intune Plan 1 die bedrijfskritieke en geavanceerde oplossingen voor het beheren en beveiligen van eindpunten verenigt.

Dit abonnement bevat alles uit de abonnementen Plan 1 & 2 plus:

  • Externe hulp voor Microsoft Intune
  • Microsoft Intune Endpoint Privilege Management 
  • Microsoft Intune geavanceerde analyse

Dit is het meest uitgebreide en daardoor het duurste pakket van de drie, omdat het alle mogelijkheden omvat.

De Microsoft Intune Services van Blaud

Wil je het beheer van je eindpunten optimaliseren en denk je dat Microsoft Intune goed aansluit bij de beheer- en beveiligingsbehoeften van jouw organisatie? Overweeg dan onze gespecialiseerde Intune-diensten. Ons team beschikt over jarenlange expertise en kan Intune naadloos implementeren in je bestaande infrastructuur. Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen met onze Intune-experts.

Veelgestelde vragen over Microsoft Intune

Waar wordt Intune voor gebruikt?

Het belangrijkste doel van Microsoft Intune is het beter beschermen van gegevens en het verminderen van kwetsbaarheden op eindpunten. Deze oplossing biedt een eenvoudig te beheren en effectief systeem dat moeiteloos kan meegroeien met de organisatie.

Wat is het verschil tussen Azure en Intune?

Azure AD houdt zich voornamelijk bezig met identiteits- en toegangsbeheer, terwijl Intune zich richt op eindpuntbeheer. Als je organisatie zowel Intune als Azure AD gebruikt, is het goed om te weten dat deze systemen geïntegreerd kunnen worden om de functionaliteiten van Azure AD optimaal te benutten.

Waarom zou een bedrijf moeten kiezen voor Microsoft Intune?

Microsoft Intune is een uitstekende keuze voor bedrijven die hun eindpuntbeheer willen verbeteren en het aantal beveiligingsrisico’s en dreigingen binnen hun digitale ecosysteem willen verminderen. Intune is bijzonder effectief in het aanpakken van deze problemen in real-time.

Relevante Resources

Technology Talks

De Sleutel tot NIS2 Compliance

Sinds 17 oktober 2024 is de NIS2-richtlijn van kracht, waarmee een nieuw tijdperk is ingeluid van strengere cybersecurity- en compliance-vereisten in de EU. Organisaties staan nu voor de uitdaging om hun beveiligingsstrategie te versterken om aan deze nieuwe vereisten te voldoen. Benieuwd naar hoe jouw organisatie zich kan wapenen tegen deze nieuwe realiteit? In onderstaande video deelt Client Solutions Director en GRC-specialist, Paul Conaty, tips en tricks om jouw organisatie veilig én compliant te houden.

Icoon Over Ons

Blogs

Wat is Gegevensclassificatie?

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Wat is Unified Endpoint Management?

Lees Meer