Icoon Over Ons

Blogs

It’s Glowtime: Ondek de nieuwe iPhone 16, Apple Watch Series 10, AirPods 4 en meer

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Wat is Microsoft Extended Detection & Response (XDR)?

XDR is één van de nieuwste oplossingen binnen endpoint security. In tegenstelling tot traditionele beveiligingstechnologieën zoals Antivirus (AV) en Endpoint Detection & Response (EDR), is XDR een holistische benadering. Het detecteert en reageert op inbreuken op endpoints, zowel in netwerken als in de cloud.

De geschiedenis van endpoint security

Traditionele antivirus

Traditionele antivirus (AV) producten werden in de begindagen van het internet en computers in eerste instantie ontwikkeld om endpoints te beveiligen. Een antivirusprogramma hield een lijst bij van alle bekende virussen en malware. Wanneer de virusscanner een virus vond dat op deze lijst stond, werd dit geneutraliseerd. Na verloop van tijd vonden aanvallers echter manieren om deze detectiemethode te omzeilen, wat leidde tot de ontwikkeling van een meer geavanceerde oplossing, genaamd EDR.

EDR

Hoewel EDR-tools op een gelijkaardige manier werken als traditionele antivirus, gaan ze een stapje verder dan het simpelweg detecteren en neutraliseren van verdacht gedrag op endpoints. EDR-oplossingen stelden organisaties in staat om hun endpoints te monitoren op verdacht gedrag en alle activiteiten en gebeurtenissen vast te leggen. Deze informatie wordt gecorreleerd om context te bieden en stelt organisaties zo in staat om geavanceerde dreigingen te detecteren en er automatisch op te reageren. Deze robuuste aanpak verbetert de bescherming tegen dreigingen en legt de lat voor succesvolle aanvallen aanzienlijk hoger.

Belangrijk is dat EDR-oplossingen responsmogelijkheden bieden. Met behulp van een gecentraliseerd EDR-platform kunnen beveiligingsprofessionals endpoints effectief beheren, dreigingen en kwetsbaarheden detecteren, aanvallen stoppen en problemen oplossen voor het hele endpointnetwerk.

XDR

Als uitbreiding op EDR biedt XDR een breder scala aan mogelijkheden. Terwijl EDR zich richt op incidentdetectie en -respons op endpoints, breidt XDR haar bereik uit over het gehele IT-landschap van een organisatie.

XDR biedt uitgebreide mogelijkheden voor detectie en respons voor eindgebruikersomgevingen, cloudservices, infrastructuur op locatie en mobiele apparaten. Het consolideert signalen uit meerdere technologieomgevingen en aanvalsvectoren en biedt beveiligingsanalisten een eenduidig beeld voor het opsporen van en reageren op dreigingen.

Waar EDR bijvoorbeeld informatie kan bieden over de malware die zich op een apparaat bevindt, gaat XDR verder door aanvullende details te correleren en te presenteren, zoals de phishing-e-mail waarop is geklikt, de gedownloade malware en logbestanden van netwerkverkeer die met dit apparaat zijn geassocieerd. Deze automatische correlatie van gegevens maakt XDR een zeer krachtig hulpmiddel voor beveiligingsanalisten.

Voordelen van XDR

Zichtbaarheid

XDR verbindt verschillende omgevingen met elkaar waardoor contextuele informatie over dreigingen en aanvallen wordt verzameld. Dit stelt beveiligingsanalisten in staat om grondige forensische onderzoeken en visualisaties uit te voeren, waardoor ze een uitgebreid inzicht krijgen in aanvalspatronen en de voortgang in de kill chain.

Geavanceerde Detectie

Toonaangevende XDR-tools maken gebruik van geavanceerde analyses, AI en machine learning voor het verzamelen en analyseren van een breed scala aan signalen binnen het technologiepark van de organisatie. Hierdoor kunnen complexe, moderne cyberaanvallen worden geïdentificeerd.

Automatisering

XDR-platformen ondersteunen geautomatiseerde reacties waardoor kwetsbaarheden, dreigingen en actieve aanvallen vrijwel in real-time kunnen worden geneutraliseerd. Dit elimineert handmatige interventie door beveiligingsanalisten. Machine learning-algoritmen ontwikkelen zich voortdurend en verbeteren de detectiemogelijkheden op basis van telemetrie van klanten over de hele wereld. Beveiligingsteams kunnen ook aangepaste automatiseringsprocessen uitrollen, afgestemd op hun specifieke sector of bedreigingsmodel.

Snelle Respons

Automatisering vermindert niet alleen de Mean Time To Detect (MTTD) en Mean Time To Respond (MTTR), maar stelt beveiligingsanalisten ook in staat om snel handmatige responsacties uit te voeren. XDR faciliteert dit door haar uniforme interface voor onderzoek en handmatige actie tegen dreigingen.

Integratie

XDR-platformen bieden een “single pane of glass”-ervaring waardoor het niet langer nodig is om tussen verschillende producten van derden te navigeren voor onderzoek naar dreigingen en herstel. Meerdere gegevensbronnen worden gecombineerd en beveiligingssignalen worden samengevoegd, wat leidt tot minder incidenten en minder waarschuwingen voor analisten.

Kosteneffectiviteit

Kiezen voor een holistisch geïntegreerde XDR-suite van één leverancier is kostenbesparend omdat je geen beveiligingstools van derden hoeft te combineren om tot hetzelfde resultaat te komen. Daarnaast biedt dergelijke tool meer mogelijkheden en wordt het beheer van je systeem vereenvoudigd.

Prioritering

XDR-oplossingen ondersteunen beveiligingsteams bij het prioriteren van beveiligingsincidenten op basis van ernst. Hierdoor kunnen analisten zich richten op de meest kritieke kwetsbaarheden en dreigingen, wat een positieve impact heeft op de productiviteit en efficiëntie. Integratie met SIEM-platformen zet de prioritering nog meer kracht bij.

Door gebruik te maken van de voordelen van XDR kunnen organisaties hun beveiliging versterken en effectief reageren op inkomende dreigingen. Blaud biedt een service die je voorziet in proactief, dagelijks beheer van alle aspecten van jouw Microsoft 365 Defender-platform, zodat je “veilig kunt werken en veilig kunt blijven werken”.

Ons team staat voor je klaar met platformondersteuning en -escalatie, advies over complexe vraagstukken en de uitvoering van standaard platformwijzigingen en complexe wijzigingen. Om aan jouw bedrijfsbehoeften te voldoen, staan onze security experts niet alleen tijdens de traditionele kantooruren, maar ook daarbuiten, ter beschikking van jouw organisatie. Daarnaast hebben we een samenwerkingsverband met Chorus waardoor we een geavanceerde managed securityservice kunnen aanbieden. Deze wordt aangestuurd door Microsoft’s cloud native MXDR- en SIEM/SOAR-technologieën, Microsoft 365 Defender en Microsoft Sentinel en geleverd via het 24x7x365 Cyber Security Operations Centre (CSOC). Als je meer wilt weten over hoe wij je kunnen helpen jouw endpoints te beveiligen, neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Content afkomstig van Chorus.

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

It’s Glowtime: Ondek de nieuwe iPhone 16, Apple Watch Series 10, AirPods 4 en meer

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

De Apple iPhone door de jaren heen

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Alles wat je moet weten over de Microsoft 365 E5 Security en Compliance add-ons

Lees Meer