Icoon Over Ons

Blogs

Wat is Gegevensclassificatie?

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Wat is Microsoft Defender for Endpoint?

Microsoft Defender for Endpoint is een krachtig beveiligingsplatform dat zakelijke endpoints beschermt tegen geavanceerde dreigingen. Het helpt netwerkbeheerders om aanvallen te detecteren, te onderzoeken en te neutraliseren, terwijl het snelle responsmogelijkheden biedt. Deze oplossing, ingebouwd in het Windows-besturingssysteem, maakt gebruik van cloudtechnologie en machine learning om apparaten en gegevens continu en in real-time te beveiligen.

In deze gids verkennen we wat Microsoft Defender for Endpoint doet, wat de voordelen ervan zijn en welke licenties er beschikbaar zijn.

Hoe beschermt Microsoft Defender for Endpoint je organisatie?

Microsoft Defender for Endpoint biedt een uitgebreide reeks features om endpoints zoals desktops, laptops, mobiele apparaten en servers effectief te beveiligen. Met real-time monitoring, geautomatiseerde responsmogelijkheden en een breed scala aan krachtige tools zorgt het platform voor proactieve en betrouwbare beveiliging. Enkele van de belangrijkste functionaliteiten op een rijtje:

  • Monitoren van dreigingen
  • Verminderen van kwetsbaarheden
  • Geautomatiseerd onderzoek
  • Inzicht in dreigingsinformatie
  • Identificeren van kwetsbaarheden op endpoints

1. Monitoren van Dreigingen

Identificeer en analyseer kwetsbaarheden op endpoints om je beveiligingsprocedures te optimaliseren.

2. Verminderen van Kwetsbaarheden

Deze functie minimaliseert aanvalsvectoren door beveiligingsinstellingen van applicaties en besturingssystemen effectief te beheren.

3. Geautomatiseerd Onderzoek

Met behulp van machine learning reageert Microsoft Defender for Endpoint automatisch op gedetecteerde dreigingen.

4. Inzicht in Dreigingsinformatie

Microsoft Defender for Endpoint gebruikt de dreigingsinformatie van Microsoft om effectief in te spelen op de nieuwste dreigingen.

5. Identificeren van Kwetsbaarheden op Endpoints

Microsoft Defender for Endpoint monitort en analyseert gedrag automatisch, waardoor aanvallen efficiënt en effectief kunnen worden geïdentificeerd en de behoefte aan handmatige interventie wordt gereduceerd.

De voordelen van Microsoft Defender for Endpoint

1. Uitgebreide Dreigingsinformatie

Microsoft Defender for Endpoint benut de uitgebreide dreigingsinformatie van Microsoft’s wereldwijde beveiligingsnetwerk, gebaseerd op miljarden signalen. Dankzij deze inzichten kunnen dreigingen, waaronder zero-day-aanvallen en Advanced Persistent Threats (APT’s), sneller en effectiever worden opgespoord.

2. Gedragsmonitoring van Endpoints 

Defender for Endpoint maakt gebruik van geavanceerde gedragssensoren die gedragssignalen vanuit het besturingssysteem verzamelen en analyseren. Door machine learning en artificiële intelligentie in te zetten, detecteren deze sensoren verdachte activiteiten, zoals afwijkende processen of ongebruikelijke netwerkverbindingen, en bieden ze vroegtijdige waarschuwingen.

3. Geautomatiseerd Onderzoek en Herstel

Eén van de meest opvallende functies van Microsoft Defender for Endpoint is het vermogen om meldingen autonoom te analyseren en, waar nodig, herstelmaatregelen te nemen. Met deze slimme automatisering worden repetitieve taken uit handen genomen, waardoor beveiligingsteams worden ontlast en meer tijd krijgen voor complexe en strategische vraagstukken.

Veelvoorkomende Toepassingen van Microsoft Defender for Endpoint

Beveiliging van kleine en middelgrote bedrijven: Microsoft Defender for Endpoint biedt een betaalbare en toegankelijke oplossing om de digitale omgeving van kleine en middelgrote bedrijven effectief te beveiligen. Het platform is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te beheren. Dit maakt het een ideale keuze voor organisaties met beperkte technische middelen.

Dreigingsbeheer: Grote organisaties worden geconfronteerd met complexe beveiligingsuitdagingen door het grote aantal apparaten in hun netwerk. Microsoft Defender for Endpoint biedt een gecentraliseerd dashboard waarmee het beveiligingsbeleid eenvoudig kan worden afgedwongen, wat zorgt voor een consistent en effectief beveiligingsniveau.

Beveiliging van de hybride werkplek: Door de toename van thuiswerken en hybride werken staan organisaties voor de uitdaging om apparaten te beveiligen die verbinding maken met netwerken buiten het bedrijfsnetwerk. Microsoft Defender for Endpoint biedt een oplossing door externe apparaten te beschermen met geavanceerde monitoring en real-time beveiliging, ongeacht waar de gebruiker zich bevindt.

Incidentrespons en -onderzoek: Organisaties met gespecialiseerde beveiligingsteams kunnen optimaal gebruikmaken van de incidentresponsfuncties van Microsoft Defender for Endpoint. Dankzij real-time dreigingsmeldingen, diepgaande onderzoeksfunctionaliteiten en uitgebreide forensische gegevens kunnen beveiligingsteams beveiligingsincidenten snel opsporen en effectief aanpakken.

Licenties voor Defender for Endpoint

1. Defender for Endpoint Plan 1 (P1)

Microsoft Defender for Endpoint P1 biedt essentiële beveiligingsfuncties, waaronder geavanceerde beschermingsmogelijkheden zoals antimalware, antivirus, aanvalsvectorreductie en basis-EDR-functionaliteiten. P1 is uitermate geschikt voor organisaties die behoefte hebben aan betrouwbare endpointbeveiliging, zonder geavanceerde functies zoals geautomatiseerd onderzoek.

2. Defender for Endpoint Plan 2 (P2)

Microsoft Defender for Endpoint P2 biedt alle functies van P1, aangevuld met geavanceerde tools zoals geautomatiseerd onderzoek en herstel, toegang tot uitgebreide dreigingsinformatie en ondersteuning van Microsoft Threat Experts. Deze oplossing is ideaal voor organisaties die streven naar geavanceerde beveiliging en efficiënt endpointbeheer.

Hoe Blaud je kan helpen met Defender for Endpoint

Blaud is gespecialiseerd in cyberbeveiligingsdiensten, waaronder de implementatie en het beheer van Microsoft Defender for Endpoint. Ons team van experts kan je helpen bij de integratie van Microsoft Defender for Endpoint in het bestaande beveiligingsframework van je organisatie.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over Microsoft Defender for Endpoint. Onze experts staan klaar om je te ondersteunen bij al je beveiligingsvraagstukken. 

Veelgestelde vragen over Microsoft Defender for Endpoint

1. Wat is het verschil tussen Defender Antivirus en Defender for Endpoint?

Defender Antivirus, de ingebouwde antimalware van het Windows-besturingssysteem, biedt basisbescherming tegen veelvoorkomende dreigingen. Defender for Endpoint gaat een stap verder en fungeert als een volwaardig endpointbeveiligingsplatform met geavanceerde functies zoals dreigingsdetectie, geautomatiseerd onderzoek, EDR en kwetsbaarheidsbeheer.

2. Hoe schakel ik Microsoft Defender for Endpoint in?

Om Microsoft Defender for Endpoint te activeren, zijn de juiste licenties (P1 of P2) nodig, gevolgd door het bijbehorende installatieproces. Na de installatie kunnen beheerders apparaten toevoegen, beveiligingsbeleid configureren en endpoints effectief monitoren.

3. Heb ik antivirussoftware nodig als ik Defender for Endpoint gebruik?

Nee, aanvullende antivirussoftware is niet nodig bij het gebruik van Defender for Endpoint. Dankzij de geavanceerde functionaliteiten van Microsoft Defender for Endpoint, zoals uitgebreide dreigingsinformatie, gedragsanalyse en geautomatiseerde respons, biedt Microsoft Defender for Endpoint een hoger beveiligingsniveau dan traditionele antivirusoplossingen. 

Relevante Resources

Technology Talks

De Sleutel tot NIS2 Compliance

Sinds 17 oktober 2024 is de NIS2-richtlijn van kracht, waarmee een nieuw tijdperk is ingeluid van strengere cybersecurity- en compliance-vereisten in de EU. Organisaties staan nu voor de uitdaging om hun beveiligingsstrategie te versterken om aan deze nieuwe vereisten te voldoen. Benieuwd naar hoe jouw organisatie zich kan wapenen tegen deze nieuwe realiteit? In onderstaande video deelt Client Solutions Director en GRC-specialist, Paul Conaty, tips en tricks om jouw organisatie veilig én compliant te houden.

Icoon Over Ons

Blogs

Wat is Gegevensclassificatie?

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Wat is Unified Endpoint Management?

Lees Meer