De opkomst van Artificiële Intelligentie (AI) verhoogt het risico op cyberaanvallen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt dat zowel het aantal als de complexiteit van cyberaanvallen onder invloed van AI verder zal toenemen. Om de cyberveiligheid van je organisatie te waarborgen, wordt het dan ook steeds belangrijker om in te zetten op proactieve beveiliging.
Om je op weg te helpen, gaan we in deze blog dieper in op wat vulnerability managment precies is en waarom het van cruciaal belang is in het aanscherpen van je beveiligingsstrategie. We leggen uit wat een kwetsbaarheid, bespreken de verschillende types kwetsbaarheden én zoomen in op de fasen van het vulnerability management-proces.
Wat is vulnerability management?
Vulnerability management is een proactieve beveiligingsstrategie die gericht is op het identificeren en rapporteren van de kwetsbaarheden in de software, applicaties en systemen van een organisatie.
Vulnerability management heeft als doel potentiële risico’s vroegtijdig te identificeren zodat deze kunnen worden aangepakt nog voor cybercriminelen je gevoelige bedrijfsgegevens kunnen stelen.
Een effectieve vulnerability management-oplossing is essentieel voor het implementeren van een robuuste beveiligingsstrategie, het verminderen van cyberrisico’s én het voorkomen van datalekken.
Dankzij vulnerability scanners of geautomatiseerde inventarisatietools kunnen maatregelen genomen worden die het risico op cyberaanvallen verminderen. Denk hierbij aan het deactiveren van kwetsbare applicaties en het installeren van beveiligingspatches.
Wat is een kwetsbaarheid?
Een kwetsbaarheid is een zwakte in de software van een systeem die kan worden uitgebuit om een applicatie te manipuleren of ongeauthoriseerde toegang te krijgen tot gevoelige bedrijfsgegevens.
Kwetsbaarheden kunnen op verschillende manieren ontstaan:
- Een onbedoelde fout in een applicatie als gevolg van slecht ontwerp.
- Een specifieke functie van een systeem die door een hacker kan worden misbruikt om de beveiliging te doorbreken.
- Gebruikersfouten zoals het onbeheerd achterlaten van wachtwoorden of een vergissing van een onervaren teamlid.
Vulnerability management-oplossingen zoals die van Blaud bieden gedetailleerde inzichten in de hierboven genoemde kwetsbaarheden.
Waarom is vulnerability management zo belangrijk?
Vulnerability management is een proactieve beveiligingsoplossing die zwaktes in je beveiligingsstrategie identificeert en rapporteert nog voor cybercriminelen ze kunnen uitbuiten.
Beveiligingsinbreuken kunnen naast de last van het oplossen en herstellen ervan ook aanzienlijke financiële verliezen met zich meebrengen. Vulnerability management-oplossingen voorkomen ongeautoriseerde toegang en bieden gemoedsrust door je organisatie proactief te beschermen tegen kwetsbaarheden.
Wat zijn de meest voorkomende kwetsbaarheden?
Cybercriminelen kunnen verschillende kwetsbaarheden aanwenden om ongeautoriseerd toegang te krijgen tot je software. De belangrijkste manieren op een rijtje.
Beveiligingsfouten
Beveiligingsfouten zijn fouten in de broncode van een applicatie die cybercriminelen kunnen toelaten om ongeautoriseerde toegang te verkrijgen of extra privileges te verwerven. Deze fouten kunnen de beveiligingsprocessen, zoals gebruikersmachtigingen, authenticatie en vertrouwelijke gegevens, ondermijnen, wat kan leiden tot kwetsbaarheden in je systeem.
Wanneer beveiligingsfouten worden ontdekt in applicaties van derden, ontwikkelt de maker meestal een patch om de fout te verhelpen en de kwetsbaarheid te dichten. Tot deze patch beschikbaar is, kan het raadzaam zijn om de applicatie tijdelijk van je systeem te verwijderen.
Ongepatchte of verouderde software
Voor een goede cyberbeveiliging is het essentieel om software-updates tijdig uit te voeren.
Zelfs als kwetsbaarheden bekend zijn en er patches beschikbaar zijn om deze te verhelpen, bieden deze patches alleen bescherming als ze daadwerkelijk worden geïnstalleerd.
Blijft verouderde software ongewijzigd, dan blijft de kans bestaan dat systeemgegevens worden uitgebuit.
Kwetsbaarheden in broncodes van derden
Moderne softwaretoepassingen maken vaak gebruik van externe of open-source code. Hoewel het inzetten van dergelijke externe resources het ontwikkelingsproces kan versnellen, kan het ook beveiligingsproblemen met zich meebrengen.
Vulnerability management software biedt beveiligingsteams een beter inzicht in de kwetsbaarheden in de broncode van derden.
Zero-day-exploits
Een zero-day-exploit is een softwarefout die nog niet bekend is bij de ontwikkelaar. Hierdoor kunnen cybercriminelen deze kwetsbaarheid uitbuiten nog voor het probleem wordt ontdekt of er een patch beschikbaar is.
Hoewel dergelijke kwetsbaarheden lastig te voorspellen zijn, kan vulnerability management waardevolle inzichten aanreiken over de methodes die cybercriminelen gebruiken. Dit stelt beveiligingsteams in staat om weloverwogen beslissingen te nemen gericht op het aan banden leggen van cyberaanvallen nog voor ze schade kunnen berokkenen aan je organisatie.
Wat zijn de fasen van vulnerability management?
Het vulnerability management-proces omvat drie belangrijke stappen:
- Kwetsbaarheden ontdekken
- Kwetsbaarheden onderzoeken
- Kwetsbaarheden analyseren
Dankzij deze gefaseerde aanpak ontvang je gedetailleerde informatie over de dreigingen die je omgeving trotseren.
Wat is een kwetsbaarheidsanalyse precies?
De kwetsbaarheidsanalyse is de laatste stap in het vulnerability management-proces. In deze fase wordt ingeschat hoe groot de potentiële impact is van een kwetsbaarheid die wordt uitgebuit.
Voor een nauwkeurige risicobeoordeling moeten verschillende gegevensbronnen worden geanalyseerd: metadata, informatie over de ernst van de kwetsbaarheid en gegevens over de impact ervan.
Metadata
Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven.
Metadata kan de volgende details omvatten:
- Het type aanval
- De locatie van de cyberaanvaller
- De status van een exploit
- Of er een oplossing beschikbaar is
- De algehele impact
- Details van de openbaarmaking
- De gebruikte technologieën
- Authenticatie-eisen
- Aanvullende relevante informatie
Ernst van de kwetsbaarheid
Dit type informatie beoordeelt de omvang en ernst van de kwetsbaarheid. Kwetsbaarheden die als ernstig worden beschouwd, krijgen hoge prioriteit en worden vaak met spoed gepatcht. Kwetsbaarheden met lage ernst worden meestal niet onmiddellijk aangepakt omdat ze slechts een gering risico vormen voor de integriteit van de organisatie.
Impact van de kwetsbaarheid
Wanneer kwetsbaarheden worden uitgebuit, kunnen de gevolgen ervan mogelijks onopgemerkt blijven. Denk hierbij aan het gedeeltelijk of volledig uitlekken van vertrouwelijke bedrijfsgegevens.
Nu een kwetsbaarheid op verschillende manieren invloed kan uitoefenen op de cyberveiligheid van je organisatie, reikt een vulnerability management-analyse eenvoudige metadata en gedetailleerde informatie aan over de mogelijke gevolgen van een uitgebuite kwetsbaarheid.
Kwetsbaarheden effectief aan banden leggen met Blaud
Blaud is een toonaangevende Europese specialist in cyberbeveiliging, met meer dan tien jaar ervaring in het ondersteunen van enkele van Europa’s meest beveiligingsbewuste organisaties. Of je nu op zoek bent naar professional of managed services, wij bieden oplossingen op maat van elke organisatie.
Ontdek meer over onze cloud– en productiviteitsdiensten, teken in op één van onze cybersecurity assessments, of neem vandaag nog contact op met onze beveiligingsexperts voor een vrijblijvend adviesgesprek over het aanscherpen van je algehele beveiligingsstrategie.
Vulnerability management FAQ
Is vulnerability management hetzelfde als threat intelligence?
Vulnerability management en threat intelligence zijn verschillende concepten.
Threat intelligence richt zich op het verzamelen van informatie over potentiële of actuele cyberdreigingen. Dit omvat informatie over dreigingsactoren, hun tactieken, technieken en procedures (TTP’s), en indicatoren van compromittering (IOC’s). Het doel van dreigingsintelligentie is om kwaadaardige activiteiten te begrijpen en te voorspellen, zodat je je beter kunt voorbereiden op en verdedigen tegen aanvallen.
Vulnerability management is een gespecialiseerde tak van threat intelligence die zich richt op het identificeren en beheren van kwetsbaarheden in software en systemen. Door vulnerability management kunnen beveiligingsteams beter inzicht krijgen in de kwetsbaarheden in hun systemen en deze proactief aanpakken.
Wat zijn de 4 belangrijkste types beveiligingskwetsbaarheden?
Er zijn vier types van cyberbeveiligingskwetsbaarheden:
- Kwetsbaarheden in Netwerken – Dit zijn zwaktes in netwerkhardware, -software of -protocollen die kunnen worden misbruikt om ongeautoriseerde toegang te krijgen of diensten te verstoren. Voorbeelden zijn onveilige netwerkconfiguraties, ongepatchte routers en kwetsbaarheden in netwerkprotocollen.
- Kwetsbaarheden in Besturingssysteem – Dit betreft zwaktes in een besturingssysteem die door aanvallers kunnen worden uitgebuit. Veelvoorkomende voorbeelden zijn ongepatchte software, foutieve configuraties en kwetsbaarheden in systeemservices en stuurprogramma’s.
- Kwetsbaarheden in Applicaties – Dit zijn zwaktes in softwareapplicaties die kunnen worden gebruikt om ongeautoriseerde toegang te verkrijgen, gegevens te stelen of diensten te verstoren. Voorbeelden omvatten SQL-injecties, cross-site scripting (XSS) en buffer overflow kwetsbaarheden.
- Menselijke Kwetsbaarheden – Dergelijke kwetsbaarheden verwijzen naar de risico’s van manipulatie of menselijke fouten. Dit omvat phishing-aanvallen, sociale manipulatie, zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiligingstraining voor medewerkers.