Open for business
Het Coronavirus
Aangepaste dienstverlening

NOS Teletekst

23 x 80 karakters laatste nieuws

Generatie X en Y weten nog precies wat het is, iedereen van na deze generaties (geboren eind vorige eeuw) begrijpen er helemaal niets van: Teletekst. 

Vroegâh, waren Radio en TV de meest voor de hand liggende kanalen om het laatste nieuws te vernemen. Het alternatief was een dag later het inmiddels oude nieuws lezen in de krant. Wilde je het allerlaatste nieuws lezen? Dan ging je naar Teletekst pagina 101 op je TV en dan je wist alles.

Content is King

De NOS heeft een continu bemenste redactie voor het publiceren van nieuwsberichten voor onder andere Teletekst. Het mooie van deze berichten is de beperking van Teletekst. Je hebt namelijk maar 1840 karakters (inclusief spaties) ter beschikking om je verhaal te doen. De journalist moet dus zijn/haar uiterste best doen om het nieuws zo bondig en compleet mogelijk formuleren.  Je hebt op een smartphone maar ook weinig schermruimte voor je content en daarmee is teletekst informatie een ideaal mobiel formaat.

Hobbyproject

BLAUD kwam in aanraking met het mobiel maken van Teletekst content doordat één van de developers aan de slag ging met een BlackBerry prototype met een gekleurd scherm. We spreken hier over eind 2005, begin 2006, de tijd dat een App nog gewoon software werd genoemd. Om de kleuren op het scherm te kunnen testen werd gezocht naar gekleurde content en zo was de weg naar NOS Teletekst snel gevonden. De hierbij ontwikkelde app werd in no-time populair onder alle Nederlandse Teletekst gebruikers en zo ontstond de eerste Nederlandse mobiele Content As A Service oplossing. Op drukke dagen werden duizenden pagina’s per seconde afgeleverd op mobiele apparaten.

Eerste Nederlandse iOS App

Ook de NOS was enthousiast en benaderde ons om de Teletekst app ook voor de, nog niet in Nederland geïntroduceerde, Apple iPhone te ontwikkelen. Zo belanden we in de wereld van software ontwikkeling op grijs geïmporteerde en jailbroken devices. Uiteindelijk kwam de iPhone in Nederland op de markt en was ‘onze’ app de eerste Nederlandse iOS app in de App Store.

Doorontwikkeling & NOS App

De visie van de NOS is om het nieuws beschikbaar te stellen op ieder medium. Vanuit die visie heeft BLAUD ook ontwikkeld aan de Android, Symbian, Windows Phone en BlackBerry 10 versie van Teletekst. Ook aan de momenteel uitermate populaire NOS app heeft BLAUD mogen meewerken. Hierbij lag onze focus op de eerste versies voor Android en BlackBerry 10. Momenteel onderhoud de NOS de applicaties zelf en is BLAUD er voor eventuele support op server-niveau.

We're ready, lets do this.

We reply to everyone right away. See for yourself.
New business
nienke.roseboom@blaud.com
Say hi
hello@blaud.com