Blogs
Onze 7 Fasen Aanpak
Dit is hoe onze 7-fasen-aanpak werkt!
Van Idee tot Applicatie
Een (web)app ontwikkelen die perfect aansluit op jouw bedrijfsprocessen, waar je prettig mee werkt, fraai oogt en die bovendien zeer veilig is. Dat is onze visie. Maar we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat jij op dit moment nog geen idee hebt hoe je het idee in je hoofd omzet naar die ideale applicatie.
Gelukkig hoef je het niet alleen te bedenken. De specialisten van Blaud helpen je graag om jouw organisatie efficiënter en je werk leuker te maken. Hoe we dat doen? Volgens een gefaseerde aanpak waarbij de organisatie én eindgebruikers nauw betrokken worden bij de creatie en realisatie van hun oplossing.
Een plaatje zegt meer dan duizend woorden
Hoeveel input geeft een werkend prototype dan wel niet? En precies daarom werken wij bij Blaud van achteren naar voren.
We beginnen met een schets en maken daarna een draadmodel en het design. Dit resulteert in een eerste werkend prototype. Pas daarna volgt de techniek. Zo vertalen we jouw idee al snel naar de (bijna) tastbare praktijk!
1. Functionele afkadering van de oplossing
Je weet dat bepaalde bedrijfsprocessen beter moeten, je wilt tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken of de digitale toegankelijkheid van je applicaties moet beter. En misschien heb je ook al wel een idee in je hoofd voor de oplossing. Maar hoe krijg je al die ideeën vervolgens vertaald naar een app waarmee je prettig én zeer veilig werkt?
Tijdens diverse (workshop)meetings gaan we deze antwoorden boven tafel krijgen. Je kunt al je wensen op tafel gooien; van wat je écht nodig hebt tot de next-level of nice-to-have-features. Samen met een informatieanalist, UX-designer en front-end developer van Blaud en jullie stakeholders en eindgebruikers bepalen we het droom idee: de stip op de horizon.
Vervolgens hakken we het droomidee op in meerdere releases. We beginnen met het realiseren van de basis; de eerste release van de oplossing. In vakjargon het Minimum Viable Product of MVP. En pakken daarna pas de andere releases op. Zo kan je als organisatie eerder aan de slag met de app én kan je de feedback vanuit de gebruikerservaringen meteen meenemen bij de andere releases. Win-win dus.
2. Oplossing uitwerken in een draadmodel
Je weet nu waar je naartoe wilt en met welke basisfunctionaliteiten je als eerste live gaat. Nu gaat onze UX-designer Jonne aan de slag. De schetsen die we tijdens de eerste sessies hebben gemaakt, worden in deze fase omgezet naar een draadmodel. Een vereenvoudigde weergave van de applicatie die je online, op een smartphone of tablet kunt bekijken.
In het draadmodel zie je de (afgesproken) schermen en functies die in de app worden aangeboden. En het maakt duidelijk in welke ‘navigatie-flow’ de schermen aan elkaar gekoppeld zijn. De schetsen komen in het draadmodel als ware tot leven.
3. Functioneel en technisch ontwerp
Nu de functionele afkadering is bepaald en het draadmodel is uitgewerkt, leggen we in één document het functionele en technische ontwerp van de hele oplossing vast. Tijdens een meeting (op locatie of online) presenteren we het functioneel en technisch ontwerp ter review.
Aan de hand van het draadmodel nemen we je mee in de oplossing die er nu ligt. Wat is de user experience als de gebruiker het scherm opstart? Waar verwijst welke knop naar? En hoeveel informatie zie je op welke pagina? Zo zie je sneller of je iets mist of wanneer iets niet logisch is. Dit kunnen we dan nog aanpassen, voordat we aan de slag gaan met het design van de applicatie of oplossing.
4a. Uitwerken van het design
Nadat het ontwerpdocument is goedgekeurd, beginnen we met de uitwerking van de grafische vormgeving van de app. Het draadmodel wordt aangevuld met de huisstijl van jouw organisatie. Waardoor je schermontwerpen krijgt die de eindgebruiker ook gaat zien wanneer de app/oplossing in productie gaat. Deze schermen bepalen de kaders van het ontwikkelproject.
Tijdens het designen houden we uiteraard rekening met de digitale toegankelijkheid van de app, zodat echt iédereen de app kan gebruiken. Functionaliteit die niet wordt/is afgestemd zal tijdens de eerste release dus ook niet worden ontwikkeld. We leveren in deze fase de zogenaamde User Interaction (UX) designs op. What you see is what you get.
4b. Uitwerken van een prototype
Op basis van de fasen 1 t/m 4a, leveren wij een ‘clickable prototype’ van de oplossing op, die door de eindgebruiker getest kan worden op eigen hardware. Zonder dat er al kostbare ontwikkeldagen ingezet worden. Onze ervaring leert dat we met deze aanpak áltijd de wensen, eisen en beoogde werking en uitstraling van de oplossing perfect afgestemd krijgen met de eindgebruiker en stakeholders. En automatisch levert het ook zeer waardevolle en concrete input op voor onze architecten en ontwikkelaars.
Good to know: Ook tijdens een workshop kan het prototype nog worden aangepast. Daarmee heb jij direct een beeld van de impact van de gewenste wijzigingen. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat, ondanks dat het clickable prototype er erg realistisch uitziet, deze nog geen werkende sourcecode bevat. Het daadwerkelijke programmeren, testen en implementeren vindt namelijk pas plaats vanaf fase 5.
5. Ontwikkelen en testen van de oplossing
Het volledige UX-design is goedgekeurd. Dat betekent dat de eerste mijlpaal van het project is afgerond: het ontwerp is namelijk definitief. Hierna kunnen de ontwikkelaars dus aan de slag met het ontwikkelen en testen van de oplossing. Dit doen we trouwens niet alleen.
Blaud laat, voor zover nuttig en mogelijk, jou en de eindgebruikers zoveel mogelijk meekijken in het ontwikkelproces. Via de inhouse appstore of online omgeving van Blaud leveren wij tussentijdse (test)releases van de oplossing op. Hierdoor kan jouw organisatie ook mee-testen om vervolgens het (eind)product te kunnen beoordelen. Eventuele bugs die we tegenkomen, worden in deze fase meteen gefixt.
6. Acceptatie
Aan het einde van de ontwikkelfase vindt er een formele, gezamenlijke producttest en acceptatie van het eindproduct plaats.
7. Oplevering, livegang en implementatie
Het moment waar je vanaf het begin van het project al naar uitkijkt, is nu aangebroken: de oplevering van het eindproduct. Na de ontwikkel- en testfase levert Blaud het eindproduct op aan de organisatie. Jullie kunnen daarna zelf de oplossing distribueren naar de smartphones en/of tablets van jouw medewerkers. Maar uiteraard kunnen de consultants van Blaud je daar ook bij helpen.
Na de oplevering stopt onze samenwerking niet. Want jouw applicatie moet natuurlijk perfect blijven functioneren, ook op de nieuwste smartphones en tablets. Na het bouwen van een toepassing blijft Blaud daarom aan je zijde om jouw software te testen en waar nodig aan te passen. Dit doen we proactief, dus je bent altijd op tijd om de allernieuwste devices foutloos te ondersteunen.
Contacteer ons
Neem vrijblijvend contact op met onze app experts voor meer informatie over onze 7 fasen aanpak.
Resources
Technology Talks
Application Threats
Het verbieden van onveilige applicaties op overheidstelefoons beheerst de media. CWSI’s COO, Des Ryan, zoomt in op waarom er een groeiende bezorgdheid heerst over de installatie van dergelijke applicaties op zakelijke apparaten. Tune in!
Blogs
Apple Business Manager – moderne app distributie voor iOS
Blogs