Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Is Zero Trust het antwoord op NIS2-compliance?

Nu NIS2 strengere cybersecurity-eisen stelt om kritieke infrastructuur te beschermen, dient het Zero Trust security framework steeds vaker als handvat om aan de nieuwe wet- en regelgeving te voldoen. Om jouw organisatie klaar te stomen voor NIS2, zoomt deze blog in op hoe Zero Trust naadloos aansluit bij de NIS2-richtlijn en helpt om te borgen dat jouw organisatie op tijd voldoet.

De realiteit van een gedigitaliseerde wereld zorgt ervoor dat er meer en meer data gecreëerd wordt in steeds meer locaties. Data die vaak ook voor externe gebruikers, zoals partners, leveranciers en klanten, toegankelijk moet zijn om een efficiënte samenwerking te garanderen.

Deze verschuiving, die verder wordt gevoed door de toename in hybride werken, de groei van cloudadoptie, het steeds complexer wordende dreigingslandschap en nieuwe wet- en regelgeving voor het beheer en de bescherming van gevoelige bedrijfsgegevens, creëert een netelig datalandschap.

paper boats on blue background

Deze nieuwe, veranderende realiteit, dwingt Europese organisaties dan ook om na te denken over de tekortkomingen van traditionele perimeter-gebaseerde beveiligingsmodellen. Nu NIS2 zich toelegt op het verhogen van de cyberbeveiliging en -weerbaarheid, komt een Zero Trust-beveiligingsaanpak steeds vaker om de hoek loeren.

Door de nadruk te leggen op het voorkomen van cyberincidenten, belicht de richtlijn de tekortkomingen van beveiligingsmodellen die steunen op blind vertrouwen. Nu Zero Trust de enige beveiligingsstrategie is die preventie als uitgangspunt heeft, zal het een cruciale rol spelen in het waarborgen van NIS2-compliance.

Deze blog zoomt in op de pijlers van Zero Trust-beveiliging en hoe Zero Trust je security zodanig inricht dat de bewijslast voor NIS2 voor het rapen ligt.

Zero Trust als vereiste voor NIS2

Organisaties hebben nood aan een beveiligingsmodel dat is aangepast aan de complexe moderne omgeving waarin ze opereren. Zero Trust-beveiliging past zich aan aan de uitdagingen van de moderne werkplek door mobiliteit te omarmen en mensen, apparaten, applicaties en gegevens te beveiligen, ongeacht waar ze zich bevinden.

Zero Trust gaat uit van never trust, always verify. Het zorgt ervoor dat alleen bevoegde gebruikers toegang hebben tot bedrijfsmiddelen door gebruikers en apparaten met de juiste attributen en privileges doorlopend te monitoren en valideren. In geval van verdachte activiteit, kan de toegang beperkt of ingetrokken worden.

In een wereld waar cyberdreigingen alleen maar toenemen in frequentie en complexiteit, is Zero Trust de enige manier om aan het groeiend aantal beveiligingseisen te voldoen. Het vormt als het ware een fundament voor het beveiligen van je gevoelige bedrijfsmiddelen en het waarborgen van compliance.

Een handleiding voor NIS2-compliance

Nu de deadline voor NIS2-compliance nadert, kunnen organisaties die binnen het toepassingsgebied van NIS2 vallen niet langer wachten met het zetten van de nodige stappen.

Hoewel Zero Trust top of mind moet zijn in 2024, toont onderzoek van Ponemon Institute aan dat heel wat organisaties nog steeds worstelen met een succesvolle adoptie. Bijna de helft van de ondervraagde organisaties heeft Zero Turst nog niet geïmplementeerd. Dit voornamelijk door een gebrek aan vaardigheden en expertise.

Gebaseerd op onze expertise en ervaring in cybersecurity, stelden we een framework samen dat je moet gidsen in je compliancetraject. Onze handleiding voor Zero Trust-compliance steunt op een stappenplan voor het implementeren van een end-to-end versleuteling van identiteiten, endpoints, apparaten, gegevens, apps, infrastructuur en netwerk:

security balls rolling down diagram

Beveiligde Identiteiten

Volg de principes van ‘least privilege’. Verifieer een gebruiker die toegang probeert te krijgen tot je bedrijfsgegevens met behulp van sterke authenticatie. Zorg ervoor dat de toegangsvoorwaarden worden nageleefd en dat de gevraagde toegang gebruikelijk is voor deze gebruiker.

Beveiligde Endpoints

Zodra toegang is verleend tot een bedrijfsmiddel, kunnen bedrijfsgegevens naar verschillende endpoints stromen. Dit kan een aanvalsoppervlak creëren én uitbreiden, wat aanduidt dat het essentieel is om de gezondheid en compliance van apparaten te bewaken en af te dwingen.

Beveiligde Applicaties

Applicaties en API’s leveren de interface die aanduiden hoe gegevens worden geraadpleegd. Voorkom shadow IT door de juiste in-app rechten te garanderen, toegang te blokkeren op basis van real-time analyses, ongewoon gedrag te controleren, gebruikersacties te beheren en veilige configuratieopties te valideren.

Beveiligde Gegevens

Gegevens moeten veilig bewaard worden, zelfs wanneer ze de apparaten, apps, infrastructuur en het netwerk verlaten die door de organisatie worden beheerd. Classificeer, label en versleutel je bedrijfsmiddelen en beperk de toegang ertoe.

Beveiligde Netwerken

Alle bedrijfsgegevens zijn uiteindelijk toegankelijk via de netwerkinfrastructuur. Netwerkbeheer kan cruciale controles bieden om de zichtbaarheid te verbeteren en te voorkomen dat aanvallers zich door het netwerk verplaatsen. Segmenteer netwerken en zet real-time bescherming, end-to-end encryptie, monitoring en analyse in.

Omdat elk van deze pijlers zijn eigen relevante waarschuwingen genereert, is er een behoefte aan een geïntegreerde oplossing om dreigingen beter te detecteren en erop te reageren. Eenmaal geconsolideerd, ligt de bewijslast voor NIS2-compliance voor het rapen.

Whitepaper: Waarom NIS2 relevant is voor iedere organisatie.

Start vandaag nog je compliance journey

Om je de eerste stappen te helpen zetten in je compliance journey, schreven onze experten een gloednieuwe whitepaper. Download vandaag nog je exemplaar en ontdek welke stappen je nu al kunt zetten richting NIS2-compliance.

Hoe Blaud je kan helpen bij je NIS2-compliance journey

Als het om NIS2 gaat, heb je een ervaren partner nodig.

Het afgelopen decennium speelde Blaud een belangrijke rol in het helpen gedijen van haar klanten in het snel evoluerende dreigingslandschap. Blaud’s diepgaande expertise van en inzicht in de NIS2-richtlijn stelt ons in staat om jouw organisatie te ondersteunen bij de implementatie van strikte beveiligingsrichtlijnen en -processen. 

Blaud kan je helpen bij het beoordelen of je organisatie binnen de reikwijdte van de NIS2-richtlijn valt. Voor elke belangrijke vereiste van de richtlijn kan Blaud je ondersteunen bij het ontdekken en documenteren van de je huidige staat van paraatheid en je voorzien van een individuele roadmap gericht op het bereiken van NIS2-compliance.  

Met drie Microsoft Security Specialisations in Identity and Access Management, Information Protection and Governance and Threat Protection, fungeert Blaud als expert in deze cruciale NIS2-gebieden – Identity, Data Governance, Security Threat Protection and Response, Education and Awareness en Security Policies.  

Het zijn onze mensen en onze expertise die ervoor zorgen dat jouw bedrijf de kloof kan dichten tussen de huidige staat van beveiliging en NIS2-compliance. 

Kun je wel een helpende hand gebruiken bij het uitstippelen van je compliance journey? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.

Contacteer ons

Onze NIS2-experts helpen je graag op weg.

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
Icoon Whitepaper

White Papers

Apple for Enterprise 2024

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Ontdek de kracht van een managed CSOC

Lees Meer