Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Hoe je organisatie meer kan halen uit haar huidige technologie

In de gedecentraliseerde werkplek is de mogelijkheid om zakelijke apparaten te beheren en beveiligen fundamenteel, waar deze zich ook bevinden. De evolutie van Mobile Device Management (MDM) naar Enterprise Mobility Management (EMM) naar Unified Endpoint Management (UEM) heeft organisaties de mogelijkheid geboden om mobiele apparaten, tablets, laptops, desktops, robuuste apparaten en zelfs wearables via één enkel platform te beheren.

Uit de EMEA-studie blijkt dat de meerderheid van de respondenten over een dergelijke oplossing beschikt, maar de tool niet optimaal inzet. Bijgevolg lopen organisaties de bijbehorende voordelen op het gebied van beveiliging en beheer mis en realiseren ze een suboptimale return on investment.

De adoptie van UEM-oplossingen neemt toe

Uit de EMEA-survey blijkt dat 77% van de organisaties een UEM-oplossing geïmplementeerd heeft of van plan is om dit te doen. Wanneer we het hebben over het implementeren van een UEM-oplossing, is er echter een duidelijk verschil tussen grotere organisaties waar de adoptie op 85% ligt, en kleinere bedrijven met minder dan 100 werknemers waar de adoptie op minder dan de helft ligt. Bij organisaties met 100 tot 1.000 werknemers hebben we het over slechts twee derde van de organisaties.

Person walking up blue steps

Organisaties die geen UEM-oplossing geïmplementeerd hebben, hebben blinde vlekken. Zo hebben ze geen zicht op de compliance-status van hun technologiepark en beschikken ze niet over de mogelijkheid om eenvoudige beveiligingscontroles toe te passen. Bijgevolg wordt het implementeren van een effectieve strategie voor werken op afstand een grote uitdaging.

Geen maximale ROI

Zij die een UEM-oplossing hebben geïmplementeerd beperken het gebruik ervan doorgaans tot smartphones en tablets. Zo halen ze geen voordeel uit het aanwenden van één enkel platform voor het beheer van een breed scala aan tools – waaronder laptops, desktops, robuuste handhelds en zelfs wearables – draaiend op diverse besturingssystemen. Slechts 57% van de respondenten gebruikt zijn UEM-oplossing momenteel voor het beheer van Windows-laptops, 28% voor het beheer van MacBooks en slechts 25% voor het beheer van desktopapparaten.

Daarnaast worden heel wat van de geavanceerde functies die beschikbaar zijn binnen UEM-oplossingen onbenut. Slechts 65% van de respondenten met een UEM-oplossing maakt gebruik van geavanceerde beveiligings- en gegevensbeschermingsfuncties. Denk hierbij aan toegangscontrole via de cloud, versleutelde containers, multi-factor authenticatie en voorwaardelijke toegang. Door gebruik te maken van deze functies zorg je ervoor dat je bedrijfsgegevens goed beschermd zijn tegen de steeds groter wordende beveiligingsrisico’s.

lady working on laptop in an office

BYOD blijft onpopulair

Bedrijven geven nog steeds de voorkeur aan zakelijke apparaten. Zo is het privaat gebruik ervan (COPE) intussen de norm geworden. Slechts 36% van de organisaties heeft een Bring Your Own Device (BYOD)-strategie geïmplementeerd, waarbij werknemers hun eigen apparaat gebruiken voor werkgerelateerde activiteiten. De voordelen van een BYOD-aanpak zijn onder meer kostenbesparing doordat er minder bedrijfsapparaten moeten worden aangeschaft en een verbeterde gebruikerservaring door de vertrouwdheid van de werknemer met het apparaat.

Deze voordelen lijken echter meer dan tenietgedaan door de uitdagingen die een BYOD-strategie met zich meebrengt. Organisaties maken zich doorgaans zorgen over de beveiliging van bedrijfsgegevens, de privacy van werknemers en hun vermogen om een breed scala aan apparaten te ondersteunen.

Ongegrond, zo blijkt, nu de meeste Unified Endpoint Management- en mobiele beveiligingsoplossingen het mogelijk maken om bedrijfsgegevens effectief te scheiden van persoonlijke gegevens en toepassingen. Vandaag de dag kunnen deze beheerd en beveiligd worden zonder de privacy van eindgebruikers in gevaar te brengen. Toch zijn organisaties zich in vele gevallen niet bewust van de mogelijkheden van dergelijke oplossingen waardoor ze deze vaak niet optimaal benutten.

One-size-fits-all is niet meer van deze tijd

Uit de EMEA-studie blijkt dat de helft (42%) van de organisaties een op behoeften of persona’s gebaseerde aanpak voor de selectie van bedrijfsapparatuur hanteert. Bijna één derde van de organisaties hanteert een “one-size-fits-all”-strategie. Dergelijke strategie kan aantrekkelijk lijken vanuit het oogpunt van beheer en ondersteuning, en kan de juiste aanpak zijn in een zeer homogene werkomgeving. In een typische omgeving met gemengde gebruiksscenario’s wordt het voordeel van gestroomlijnde apparaatondersteuning echter ruimschoots tenietgedaan door verminderde productiviteit en een slechte werknemerservaring. Bovendien kunnen de kosten hoger uitvallen omdat apparaten met hogere specificaties worden verstrekt aan werknemers voor wie alleen een basismodel nodig is.

Lees het volledige EMEA-rapport

Het beheren en beveiligen van zakelijke apparaten is fundamenteel in de gedecentraliseerde werkplek. Download je kopie van de EMEA-studie voor praktische tips & tricks.

Lady using an iPad

Onze aanbevelingen

De EMEA-survey toont aan dat de organisaties UEM-technologieën omarmen, maar wel erg langzaam. Bovendien gebruiken degenen die de technologie al hebben geïmplementeerd deze tools niet optimaal. Een gemiste kans nu de behoefte aan technologieën die hybride werkmodellen ondersteunen blijft groeien.

Wanneer je een toekomstbestendige moderne werkplek wil implementeren, raden we je dan ook het volgende aan:

  • Adopteer een UEM-oplossing als je dat nog niet hebt gedaan. SaaS-opties bieden gebruikersgebaseerde licentiemodellen met volledige ondersteuning en beperkte aanloopkosten. Hierdoor is deze technologie betaalbaar voor bedrijven van elke omvang.
  • Voer een “gezondheidscheck” uit van de geïmplementeerde UEM-oplossing om gebieden te identificeren die voor verbetering vatbaar zijn. Denk aan mogelijkheden om meer apparaattypes te beheren of extra functies te activeren.
  • Creëer een driejarige UEM-adoptiestrategie om te profiteren van vereenvoudigd beheer en beveiliging van meerdere soorten apparaten via één enkel portaal. Dit kan resulteren in lagere operationele en ondersteuningskosten, minder beveiligingsrisico’s, besparingen op de vervanging van point software-oplossingen en een verbeterde werknemerservaring.
  • Overweeg een Bring Your Own Device (BYOD)-model. Moderne UEM-oplossingen en mobiele besturingssystemen bieden haalbare opties voor het beveiligen en beheren van bedrijfsgegevens op persoonlijke apparaten. Bovendien kan een BYOD-strategie leiden tot aanzienlijk lagere apparaatkosten.
  • Kies voor een aanpak op basis van persona’s om de juiste apparaattypen voor werknemers te bepalen. Zorg ervoor dat je rekening houdt met rolgebaseerde use cases, werklocatie, connectiviteitsvereisten, levensduur en levenscyclusbeheer.
  • Beheer je UEM-oplossing actief, of maak gebruik van een deskundige externe leverancier om deze te beheren en te zorgen voor voortdurende afstemming op de bedrijfsdoelstellingen en een consistent rendement op jouw investering.

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
Icoon Whitepaper

White Papers

Apple for Enterprise 2024

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Ontdek de kracht van een managed CSOC

Lees Meer