Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Hoe een AI-gestuurde CSOC je cyberbeveiliging naar een hoger niveau tilt 

De vooruitgang in cloud computing heeft de manier waarop we werken ingrijpend veranderd. Maar te midden van groeiende cybercriminaliteit, wordt het beveiligen en beschermen van je bedrijfsdata in de cloud steeds complexer. In deze blog zoomen we in op hoe een CSOC-team, aangestuurd door AI, je kritieke gegevens beter kan beheren en beveiligen, ongeacht waar ze zich bevinden.

Nu steeds meer organisaties de overstap maken naar de cloud, overschrijdt gegevensgebruik de traditionele grenzen van het bedrijfsleven. Vandaag de dag worden bedrijfsgegevens verspreid opgeslagen in diverse cloudomgevingen, apparaten en on-premises infrastructuren. Ook zijn ze toegankelijk vanaf verschillende locaties, zowel binnen als buiten je bedrijfsnetwerk.

Met meer dan 90% van de organisaties die meerdere cloudinfrastructuren, -platformen en -services benut, wordt het beveiligen van kritieke bedrijfsgegevens een nog complexer gegeven. In het snel veranderende digitale landschap biedt Microsoft Purview krachtige AI-gestuurde mogelijkheden om je gehele datalandschap beter te beheren en beveiligen.

hand reaching out to robot

Deze blog belicht enkele van de meest interessante AI-capaciteiten binnen Microsoft Purview die CSOC-teams kunnen ondersteunen bij het verkrijgen van uitgebreide inzichten in hun beveiligingsstatus.

Microsoft Purview: Je AI-gestuurde beveiligingscompanion

Veel organisaties zien AI als een kans om de volgende golf van innovatie te stimuleren, maar het is belangrijk om de uitdagingen die gepaard gaan met de adoptie en implementatie van AI niet uit het oog verliezen. Een succesvolle zakelijke integratie van AI vereist een geïntegreerde, gestroomlijnde aanpak die helpt bij het beheren van verschillende soorten bedrijfsgegevens op diverse locaties en het waarborgen van de beveiligingsstrategie, rekening houdend met zowel bestaande als toekomstige regelgeving voor gegevensbeveiliging, governance en AI. 

Microsoft Purview biedt end-to-end inzicht in je volledige datalandschap en implementeert uitgebreide gegevensbescherming. Zo vermindert het beveiligingsrisico’s en versterkt het regulatoire naleving. 

Met de groeiende adoptie van AI in het bedrijfsleven, breidt Microsoft Purview zijn beschermingsbereik uit naar generatieve AI-toepassingen, waaronder Microsoft Copilot, op maat gemaakte AI-apps, en meer dan 100 veelgebruikte openbare AI-apps, zoals ChatGPT van OpenAI, Bard, Bing Chat, … Microsoft Purview biedt organisaties: 

  • Gedetailleerd inzicht in het gebruik van generatieve AI-apps, inclusief het gebruik van gevoelige gegevens in AI-prompts en het totale aantal gebruikers.  
  • Omvangrijke bescherming met vooraf ingestelde en aanpasbare beleidsregels om gegevensverlies en de blootstelling van AI-prompts te voorkomen, en AI-responsen te beveiligen. 
  • Compliance-controles die organisaties helpen bij het detecteren van inbreuken en het voldoen aan wettelijke vereisten.   

Nu de beveiligings- en nalevingsfuncties van Microsoft Purview voor Copilot bedrijfsklaar zijn, kunnen CSOC-teams signalen van Microsoft Defender, Microsoft Sentinel, Microsoft Intune, Microsoft Entra en Microsoft Purview in één geïntegreerd platform analyseren.  

Het nieuwe CSOC-tijdperk

AI-gedreven beveiligingsoperaties zijn van vitaal belang voor beveiligingsteams die streven naar geïntegreerde inzichten om operationele efficiëntie te verbeteren. Onderzoek van Microsoft toont aan dat 62% van de databeveiligingsteams nauw samenwerkt met CSOC-teams, wat resulteert in een groter vertrouwen in een proactieve beveiligingsaanpak, in vergelijking met organisaties waar deze teams niet nauw samenwerken.  

Om Cyber Security Operations Centres te ondersteunen bij het verkrijgen van uitgebreide inzichten in hun gegevensbeveiliging, biedt Microsoft Purview waardevolle inzichten in gegevens- en gebruikersrisico’s. Dit helpt CSOC-teams bij het identificeren van de bron van een aanval en het lokaliseren van gevoelige gegevens die mogelijk gevaar lopen. Deze end-to-end inzichten verminderen de tijd die nodig is om een incident te onderzoeken en onthullen inzichten die anders over het hoofd zouden worden gezien.  

Stel je voor: je CSOC-team detecteert ransomware op een eindgebruikersapparaat en moet uitzoeken hoe het daar terecht kwam. Met Copilot for Security krijg je snel inzicht in het gebruikersrisico en de mogelijke aanvalsbron. Voorts krijg je een beter begrip van de gevoelige bestanden die de gebruiker heeft geopend en bewerkt in de afgelopen weken, wat helpt bij het identificeren van getroffen bestanden.  

Kortom, gewapend met deze inzichten uit Microsoft Purview, kunnen CSOC-teams de aanvalsbron sneller identificeren én sneller inzicht krijgen in welke bestanden mogelijks getroffen zijn.   

Hoe we kunnen helpen

In het voortdurend veranderende dreigingslandschap, waar georganiseerde misdaad en door de staat gesponsorde cyberaanvallen steeds vaker voorkomen, zoeken organisaties naar een uitgebreide Incident Management en Response-service om dreigingen sneller te identificeren en aan te pakken. Als lid van de exclusieve Microsoft Intelligent Security Association (MISA) is CWSI een partnership aangegaan met een ander MISA-lid, Chorus. Samen bieden we een geavanceerde beheerde beveiligingsservice aan die steunt op Microsoft’s cloud native MXDR- en SIEM/SOAR-technologieën, Microsoft 365 Defender en Microsoft Sentinel. Deze service wordt geleverd via een 24x7x365 Cyber Security Operations Centre (CSOC).  

Als je meer wil weten over hoe we je kunnen helpen om je organisatie beter te beveiligen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via hello@blaud.com 

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
Icoon Whitepaper

White Papers

Apple for Enterprise 2024

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Ontdek de kracht van een managed CSOC

Lees Meer