Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Hoe AI je beveiligingsstrategie kan aanscherpen 

Forbes voorspelt dat cybercriminaliteit de wereldeconomie tegen het einde van 2024 10,5 biljoen dollar zal kosten.1

In het snel evoluerende dreigingslandschap is het voor organisaties van levensbelang om dreigingsactoren een stapje voor te blijven door hun digitale middelen en gevoelige bedrijfsgegevens naar best vermogen te beveiligen. Naast de vele digitale innovaties wordt ook artificiële intelligentie naar voren geschoven als een baken van hoop. Uit een onderzoek van Forbes blijkt dat 76% van de organisaties het omarmen van machine learning als prioriteit ziet 2. Dit toont aan dat de industrie zich bewust is van de mogelijkheden en kracht van AI. Large Language Models (LLMs), bijvoorbeeld, reiken organisaties diepgaande inzichten en gedetailleerde aanbevelingen aan steunend op een set van complexe bedrijfsgegevens.  

In deze blog gaan we dieper in op de synergie tussen cyberbeveiliging en AI en hoe LLMs IT-teams in staat stellen om kritieke aspecten van hun cyberbeveiligingsactiviteiten te automatiseren en uit te breiden. 

Large Language Models (LLMs)

Identificatie en analyse

LLM’s verzamelen en analyseren gegevens om patronen en trends te identificeren. Ze voegen context toe door informatie afkomstig van verschillende bronnen te combineren. Op basis van deze analyse leveren ze aanbevelingen en waarschuwenze, indien nodig, IT-teams. Ze verlichten de werklast door fout-positieven op te sporen, waardoor ook de rapportage een stuk nauwkeuriger wordt. Verder voeren ze technische taken uit zoals reverse engineering en malwareanalyse. 

Respons en herstel

LLM’s dragen bij aan het automatiseren van respons- en herstelactiviteiten en leveren een beknopte samenvatting van schadelijke incidenten. Ze helpen IT-teams om te leren van inbreuken en bieden waardevolle inzichten en suggesties voor het voorkomen van cyberaanvallen. 

Monitoring en detectie

LLM’s ondersteunen IT-teams bij het monitoren en detecteren van cyberincidenten in verschillende netwerken, systemen, applicaties en gegevens. Ze kunnen data uit meerdere bronnen analyseren, waarschuwingen met prioriteit genereren en contextuele informatie bieden voor onderzoek en respons. LLM’s leveren waardevolle inzichten voor het analyseren van multi-cloudomgevingen én helpen zo om potentiële risico’s te identificeren en aanbevelingen op te stellen gericht op het beperken van deze risico’s. Daarnaast kunnen LLM’s helpen bij het opsporen van phishing. 

Testen en valideren

LLM’s kunnen het testen en valideren van je beveiligingsstrategie automatiseren en je beveiliging verbeteren door penetratietesten uit te voeren, je omgeving te scannen op kwetsbaarheden, codes te analyseren en configuraties te controleren. Ze voeren testen uit, evalueren en rapporteren de resultaten en bieden suggesties voor herstel. LLM’s kunnen apps en tools op maat van specifieke scenario’s uitwerken, repetitieve taken automatiseren en incidentele of ad-hoc taken afhandelen die voorheen een manuele ingreep vereisten. 

Cyberbewustzijn

LLM’s helpen bij het opleiden van je personeel en het verminderen van cyberdreigingen van binnenuit. Ze kunnen realistische phishing-e-mails genereren die gebruikt kunnen worden om een aanval te simuleren en zo inzicht te krijgen in de kwetsbaarheden binnen je organisatie. 

Governance, risk en compliance

LLM’s spelen een belangrijke rol in het automatiseren van governance, risk en compliance (GRC). Denk hierbij aan de ontwikkeling en handhaving van het cyberbeleid, risicobeoordeling en -beheer, audit en assurance, en compliance en rapportage. 

In het huidige digitale landschap worden LLM’s steeds belangrijker. Ze zijn een essentiële pijler in de verdedigingsstrategie van organisaties tegen de aanhoudende vloed van cyberdreigingen. Nu AI niet meer weg te denken is uit het bedrijfsleven, moeten organisaties AI op een verantwoordelijke en ethische manier implementeren. In onze ‘Bereid je organisatie voor op Generatieve AI’ webinar gaat CWSI Client Solutions Director, Paul Conaty, in gesprek met Microsoft Enterprise Modern Workplace Specialist, Mirna Atef Youssef, over de mogelijkheden van Microsoft Copilot, de risico’s van AI en hoe je organisatie deze kan beperken. 

  1. The 10 Biggest Cyber Security Trends In 2024 Everyone Must Be Ready For Now (forbes.com) ↩︎
  2. How AI Is Disrupting And Transforming The Cybersecurity Landscape (forbes.com) ↩︎

Content afkomstig van het Microsoft Digital Defence Report 2023. Klik HIER om het volledige rapport te lezen.

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
Icoon Whitepaper

White Papers

Apple for Enterprise 2024

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Ontdek de kracht van een managed CSOC

Lees Meer