Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Fairphone 5, een nieuwe standaard voor duurzaamheid

Fairphone probeert al jaren een voorbeeld te geven van hoe technologiebedrijven duurzamer kunnen werken. Denk maar aan het gebruik van gerecycleerde en eerlijke materialen, langere software-updates, en een modulair ontwerp. Met de Fairphone 5 legt de smartphoneproducent de lat nog hoger. Ontdek wat dit gloednieuwe toestel in petto heeft voor jouw organisatie. 

Digitalisering en duurzaamheid gaan hand in hand. Een visie die ook smartphonefabrikant Fairphone hoog in het vaandel heeft staan. Door het beschermen van arbeidsrechten, het gebruik van verantwoordelijk verkregen materialen, een modulair ontwerp en veel langere software-updates, biedt het dé oplossing om te voldoen aan je groene doelen op het gebied van IT.

En met de nieuwe Fairphone 5 zet de Nederlandse smartphonemaker opnieuw een nieuwe standaardvoor duurzaamheid neer.

Net zoals zijn voorganger, is de Fairphone 5 zo duurzaam en eerlijk mogelijk ontworpen. Het toestel is voor 70 procent gemaakt van gerecycleerde materialen of materialen van eerlijke afkomst. Het lithium is voortaan fair en het goud in de batterij is fairtrade.

Ook is het toestel weer modulair ontworpen. De achterkant klikt eenvoudig los en onderdelen zoals de batterij zijn vervangbaar. Voor de Fairphone 5 voegt de smartphonefabrikant nog eens tien extra vervangbare modules – waaronder de SIM- en USB-C-poort – toe. Gebruikers kunnen deze onderdelen eenvoudig zelf vervangen met een schroevendraaier.

Acht tot tien jaar updates

Toen de Fairphone 4 in 2021 uitkwam, was vijf jaar software-ondersteuning vrij uniek in de markt. Met de Fairphone 5, gaat de smartphoneproducent een stapje verder om zich blijvend te onderscheiden.

Het toestel draait op Android 13 en belooft vijf grote software-updates. Hiermee alleen al zou je smartphone jarenlang mee moeten gaan. Met de beveiligingsupdates, doet Fairphone er nog enkele jaren bij. In tegenstelling tot de meeste fabrikanten, zal Fairphone zijn nieuwste model blijven ondersteunen tot 2033.

De langere software-ondersteuning is mogelijk door de gebruikte chip, de Qualcomm QCM6490. Deze chip is bedoeld om extra lang mee te gaan, maar heeft wel iets minder rekenkracht dan de andere chips in nieuwe smartphones. Gekoppeld aan deze chipset zit 8 GB RAM en 256 GB opslaggeheugen. Dit kan uitgebreid worden naar 2 TB met een micro SD-kaart.

Moderner design

Fairphone heeft ervoor gezorgd dat de Fairphone 5 er weer een stukje moderner uitziet dan zijn voorganger. Het toestel is dunner, lichter en beschikt niet langer over een notch. De selfiecamera zit verstopt in een gaatje aan de bovenkant van het scherm. Ook de schermranden zijn dunner geworden.

Een andere fijne verbetering is het gebruik van het 6,4-inch OLED-scherm. Dit resulteert in een verbeterde helderheid en een hoger contrast. De verversingssnelheid is verhoogd van 60 Hz naar 90 Hz, wat het scherm een stuk vloeiender maakt.

De uitneembare batterij heeft een capaciteit van 4200 mAh en kan snel opladen aan 30 W. Verder hebben ook de camera’s een upgrade gekregen. Het toestel is uitgerust met een driedelig 50 MP-camerasysteem.

Ook de waterdichtheid is verbeterd. Het toestel heeft de classificatie IP55 wat betekent dat het spatwaterdicht, maar niet volledig waterdicht is. Een logisch gevolg van een apparaat waar je de achterkant zo vanaf kunt halen.

Prijs en beschikbaarheid

Zie je het wel zitten, zo’n Fairphone 5? Het toetel is vanaf 14 september verkrijgbaar in Nederland. De Fairphone 5 heeft een adviesprijs van €522,21 (Excl. BTW) en is beschikbaar in het transparant, hemelblauw en matzwart.

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
Icoon Whitepaper

White Papers

Apple for Enterprise 2024

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Ontdek de kracht van een managed CSOC

Lees Meer