Icoon Over Ons

Blogs

It’s Glowtime: Ondek de nieuwe iPhone 16, Apple Watch Series 10, AirPods 4 en meer

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Wat is Digital Skimming? 

In deze steeds digitaler wordende wereld delen we vaker gevoelige informatie met websites, bijvoorbeeld bij het online winkelen of bankieren. Maar achter de schermen liggen cybercriminelen op de loer, klaar om kwetsbaarheden uit te buiten en waardevolle gegevens te stelen. 

Een bijzonder verraderlijke vorm van cybercriminaliteit is Digital Skimming, ook wel e-skimming of skimming genoemd. Bij deze aanvalstechniek voegen cybercriminelen schadelijke code toe aan een website, meestal op betalingsverwerkingspagina’s. Deze code onderschept de betalingsgegevens en andere persoonlijke informatie die gebruikers invoeren en stuurt deze naar de aanvallers.

Om je kennis bij te spijkeren van Digital Skimming, zoomen we in deze blog in op wat het precies is, hoe deze aanvallen worden uitgevoerd, en welke stappen je kunt zetten om jezelf en je organisatie beter te beschermen. 

Wat is een Digital Skimming-aanval?

Digital Skimming-aanvallen, ook wel bekend als e-skimming of skimming, zijn cyberaanvallen waarbij hackers schadelijke code toevoegen aan een webpagina. Deze code is ontworpen om gevoelige gegevens te onderscheppen, zoals de gegevens die gebruikers doorgaans invoeren in websiteformulieren.

Tegenwoordig richten de meeste skimming-aanvallen zich op het stelen van creditcardgegevens tijdens het afrekenproces. Als deze aanvallen succesvol zijn, kunnen ze leiden tot aanzienlijke financiële en reputatieschade voor de betrokken organisatie.

Hoe gaat een Digital Skimming-aanval in zijn werk?

De vier stadia van een skimming-aanval zijn:

  1. Infectie
  2. Injectie van de kwaadaardige code 
  3. Gegevensverzameling
  4. Data-extractie

1. Infectie

Cybercriminelen krijgen toegang tot de getargete website door kwetsbaarheden zoals verouderde software, zwakke wachtwoorden of phishingaanvallen op websitebeheerders.

2. Injectie van de kwaadaardige code

Nadat cybercriminelen toegang tot de site hebben gekregen, voegen ze kwaadaardige JavaScript-code toe op strategische locaties waar gebruikers gevoelige gegevens invoeren, zoals de betalingsverwerkingspagina.

3. Gegevensverzameling

Op het moment dat de gebruiker zijn persoonlijke gegevens, zoals creditcardinformatie, invult in een formulier op de website, wordt deze onderschept.

4. Data-extractie

De gestolen gegevens worden doorgestuurd naar een server die beheerd wordt door de cybercriminelen. Doorgaans worden ze doorverkocht op de zwarte markt of gebruikt voor frauduleuze doeleinden. 

Hoe herken je Digital Skimming?

Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent van een Digital Skimming-aanval, let dan op de volgende signalen:

  1. Ongebruikelijke wijzigingen in de broncode van de website
  2. Ongewone netwerkactiviteit
  3. Klachten van klanten 
  4. Onbekende bestanden op de server
  5. Waarschuwingen van beveiligingstools
  6. Prestatieproblemen
  7. Veranderingen in webverkeerspatronen 

1. Ongebruikelijke wijzigingen in de broncode van de website

Let op onverwachte en onverklaarbare wijzigingen in de JavaScript- of HTML-code op de betaalpagina alsook op nieuwe of onbekende scripts en externe bronnen. 

2. Ongewone netwerkactiviteit 

Houd het websiteverkeer in de gaten voor uitgaand verkeer naar onbekende of verdachte domeinen, vooral tijdens betalingsverrichtingen. Wees alert voor verhoogde of ongebruikelijke verkeerspatronen die afwijken van de gebruikelijke website-analytics.

3. Klachten van klanten

Onderzoek alle aangiften van klanten over ongeautoriseerde transacties die kort na een aankoop op je website zijn uitgevoerd. Let ook op voor meldingen waarbij meerdere klanten vergelijkbare problemen met hun betaalkaarten melden.  

4. Onbekende bestanden op de server

Het aantreffen van onbekende of verdachte bestanden, voornamelijk in mappen die verband houden met de afreken- of betalingsverwerkingspagina’s, kan een aanwijzing zijn voor een skimming-aanval.

5. Waarschuwingen van beveiligingstools

Controleer meldingen van webapplicatie-firewalls (WAF’s), inbraakdetectiesystemen (IDS) en andere beveiligingstools die wijzen op verdachte activiteiten of code-injecties.

6. Prestatieproblemen

Een skimming-aanval kan worden herkend aan onverwachte vertragingen of prestatieproblemen veroorzaakt door de extra belasting van kwaadaardige scripts. 

7. Veranderingen in webverkeerspatronen

Houd afwijkingen in webverkeerspatronen in de gaten, zoals pieken in verkeer naar bepaalde pagina’s of externe servers.

Wie is het doelwit van Digital Skimming?

E-skimming richt zich vooral op online shoppers. Cybercriminelen proberen creditcardgegevens te onderscheppen op het moment dat gebruikers deze invoeren in webformulieren. Dit betekent dat iedereen die online aankopen doet, het risico loopt om slachtoffer te worden.

Digital Skimming kan aanzienlijke gevolgen hebben voor bedrijven. Denk maar aan grote financiële verliezen door terugbetalingen en de kosten voor onderzoek en herstel. Daarnaast kan e-skimming de reputatie van een organisatie ernstig schaden, wat leidt tot negatieve publiciteit en verlies van klantvertrouwen.

Organisaties kunnen ook geconfronteerd worden met juridische problemen, zoals boetes voor het niet naleven van gegevensbeschermingswetten en mogelijke rechtszaken van getroffen klanten.

Verder kan de klantenservice onder druk komen te staan door een toename in vragen en klachten van gedupeerden. Ten slotte kunnen bedrijven te maken krijgen met operationele storingen, zoals downtime van de website tijdens het herstel en de implementatie van strengere beveiligingsmaatregelen. 

Hoe kan je organisatie zich beschermen tegen Digital Skimming?

Organisaties moeten proactieve maatregelen nemen om zich te beschermen tegen skimming-aanvallen. Door onderstaande aanbevelingen te volgen en een robuuste beveiligingsstrategie te implementeren, kunnen bedrijven zich beter beschermen tegen toekomstige aanvallen. 

1. Voer regelmatig updates uit

Zorg ervoor dat je alle software, inclusief plug-ins en externe integraties, regelmatig bijwerkt naar de nieuwste versies.

2. Plan periodieke beveiligingsaudits

Voer regelmatig beveiligingsaudits en kwetsbaarheidsbeoordelingen uit. 

3. Configureer een WAF (Web Application Firewall)

Implementeer een WAF om kwaadaardige activiteiten te monitoren en te filteren. 

4. Segmenteer je netwerk

Splits je netwerk op om toegang tot essentiële systemen en gegevens te beperken. 

5. Monitor ongebruikelijke activiteiten

Monitor je systemen om ongebruikelijke activiteiten en afwijkingen in het webverkeer te detecteren. 

Wat als je het slachtoffer bent van Digital Skimming?

Het is essentieel om een duidelijk actieplan te hebben. Hiermee kan je beveiligingsteam snel handelen en verdere schade beperken. Enkele van de belangrijkste vervolgstappen op een rijtje:

1. Identificeer de gecompromitteerde broncode

Ga op zoek naar de herkomst van de skimming-code. Deze informatie helpt je om het toegangspunt te achterhalen en te bepalen of de code afkomstig is van een externe dienst, een netwerkcompromis of een andere bron.

2. Documenteer de kwaadaardige code

Maak een kopie van de skimming-code of het domein waarop deze is geïnjecteerd en sla deze veilig op. Deze informatie zal van groot belang zijn voor verder onderzoek.

3. Wijzig inloggegevens

Werk alle wachtwoorden bij die mogelijks zijn gecompromitteerd tijdens de aanval

4. Meld de aanval

Neem contact op met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) om de aanval te rapporteren. 

Conclusie

Organisaties moeten alert blijven voor Digital Skimming. Wanneer klanten aanzienlijke financiële schade lijden, kan dit de reputatie van je organisatie ernstig schaden. Organisaties zijn bovendien wettelijk verplicht om persoonsgegevens te beschermen. Als zij hierin tekortschieten en een klant het slachtoffer wordt van Digital Skimming, kunnen er boetes of zelfs een rechtszaak volgen.

Verder kan Digital Skimming leiden tot het verlies van klantvertrouwen. Wanneer gebruikers een website als onveilig ervaren, zullen ze terughoudend zijn om er aankopen te verrichten en gevoelige informatie te delen. Om je organisatie te beschermen tegen e-skimming, is het belangrijk om voldoende tijd te investeren in het monitoren en beveiligen van je systemen. 

Hoe Blaud kan helpen

Bij Blaud begrijpen we hoe belangrij keen sterke beveiligingsstrategie is in de snel veranderende digitale wereld. We ondersteunen klanten uit verschillende sectoren bij het versterken van hun cyberbeveiliging. Onze uitgebreide expertise in cybersecurity maakt dat we sinds 2021 lid zijn van de Microsoft Intelligent Security Association (MISA).

Met drie Microsoft Security Specialisations in Identity & Access Management, Information Protection & Governance, en Threat Protection op zak, is Blaud een vertrouwde Microsoft-beveiligingspartner. 

Ben je benieuwd naar hoe we je organisatie kunnen ondersteunen bij het uittekenen van een proactieve beveiligingsstrategie? Plan dan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek met onze beveiligingsexperts door onderstaand formulier in te vullen. 

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

It’s Glowtime: Ondek de nieuwe iPhone 16, Apple Watch Series 10, AirPods 4 en meer

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

De Apple iPhone door de jaren heen

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Alles wat je moet weten over de Microsoft 365 E5 Security en Compliance add-ons

Lees Meer