Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

De toekomst van een Cyber Security Operations Centre

Ontwikkelingen om in de gaten te houden in 2024

Surfshark detecteerde in 2023 maar liefst 116,6 miljoen beveiligingsinbreuken in Europa. Een ontwikkeling die organisaties niet alleen bewust maakt van hoe cyberdreigingen, zoals phishing en datalekken, voortdurend onderhevig zijn aan verandering, maar ook de urgentie onderstreept om de beveiliging van hun digitale systemen aan te scherpen als ze zich willen wapenen tegen geavanceerde aanvalstechnieken.

In het snel evoluerende dreigingslandschap is een reactieve beveiligingshouding niet langer voldoende. Om cybercriminelen een stapje voor te blijven, is een proactieve beveiligingsaanpak een noodzaak. Het integreren van een goed beheerd Cyber Security Operations Centre (CSOC), bijvoorbeeld, is een opkomende, proactieve beveiligingsoplossing die niet alleen de beveiliging van je IT-infrastructuur kracht bijzet, maar ook je intern IT-team ontzorgt.

Net zoals het dreigingslandschap zijn ook trends en best practices binnen CSOC’s voortdurend in beweging. Om je kennis bij te spijkeren van de laatste ontwikkelingen in het veld, verdiept deze blog zich in het veranderende landschap van CSOC-beveiliging door in te zoomen op opkomende beveiligingstrends.

Wat is een Cyber Security Operations Centre?

Een CSOC is verantwoordelijk voor het 24/7/365 monitoren, detecteren, analyseren en reageren op eventuele cyberaanvallen. Het biedt de nodigde kennis en beveiligingstools om cyberdreigingen aan banden te leggen nog voor ze schade kunnen berokkenen aan je IT-infrastructuur. Door grote hoeveelheden aan real-time data te analyseren, krijgen CSOC’s inzicht in kwaadaardige activiteiten verspreid over je gehele IT-infrastructuur, waaronder gevoelige bedrijfsgegevens, netwerken en systemen. Deze inzichten wenden ze vervolgens aan om je organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen en beveiligingsinbreuken.

Een CSOC is een onmisbare schakel in de voortdurende strijd voor digitale veiligheid. Het zorgt er als het ware voor dat organisaties het complexe dreigingslandschap met precisie en wendbaarheid kunnen navigeren.

man working on desk top

Waarom organisaties een Cyber Security Operations Centre nodig hebben

Organisaties die niet over de geavanceerde mogelijkheden van een CSOC beschikken, kunnen voor volgende uitdagingen komen te staan:

  • Vertraagde responstijden: Handmatige procedures verhinderen het snel afhandelen van incidenten, wat een negatief effect heeft op de responstijden.
  • Onopgemerkte dreigingen: Het gebrek aan AI-detectie leidt tot een verhoogd risico op onopgemerkte inbreuken, waardoor organisaties kwetsbaar blijven voor potentiële dreigingen.
  • Ineffectieve beveiligingsmiddelen: Zonder enige kennis van het cybersecuritylandschap kunnen beveiligingstools en -oplossingen verkeerd worden ingezet, wat op zijn beurt leidt tot een minder efficiënte en effectieve beveiligingsstrategie.
  • Stagnerende verdediging: Wanneer organisaties er niet in slagen om nieuwe verdedigingsmechanismen te omarmen, lopen ze het risico om alsnog blootgesteld te worden aan opkomende kwetsbaarheden.

Het digitale landschap zal zich blijven ontwikkelen, net zoals de technieken die cybercriminelen aanwenden om toegang te krijgen tot je IT-infrastructuur. Benieuwd naar wat er je te wachten staat in 2024? We zetten graag voor je op een rijtje wat je het komende jaar mag verwachten op het gebied van CSOC Security.

1. Verbeterde dreigingsdetectie dankzij generatieve artificiële intelligentie 

Beveiligingsoplossingen die aangedreven worden door Large Language Models (LLM’s) staan op het punt om de manier waarop cyberdreigingen opgespoord worden radicaal te beïnvloeden. Nu cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, komt handmatige detectie en respons op een lager pitje te staan. AI-tools zullen naar verwachting een cruciale rol spelen bij het identificeren van en reageren op nieuwe, onbekende dreigingen.

Wat je kunt verwachten: Dankzij AI en automatisering neemt de productiviteit van CSOC’s aanzienlijk toe. Deze tools kunnen namelijk grote hoeveelheden aan gegevens in real-time analyseren waardoor patronen en dreigingen zichtbaar worden die door menselijke analisten mogelijks over het hoofd zouden worden gezien.

Hoewel AI de productiviteit verhoogt en de beveiliging van je organisatie aanscherpt, is het belangrijk om de verwachtingen te temperen. Overleg met AI-experts om Artificiële Intelligentie op een ethisch verantwoorde en veilige manier in te zetten in je organisatie is een must.

2. De dynamische rol van big data

Big data zal een cruciale rol spelen in de transformatie van CSOC’s. Vergeleken met traditionele beveiligingsmethoden biedt big data de mogelijkheid om enorme hoeveelheden gegevens efficiënt te verwerken en analyseren. Zo legt het waardevolle inzichten bloot die de basis vormen voor een robuuste beveiligingsstrategie.

Wat je kunt verwachten: CSOC’s zullen big data inzetten om hun proactieve beveiligingshouding aan te scherpen. Deze aanpak, waarbij uitgebreide gegevenssets in real-time onderzocht worden, stelt beveiligingsteams namelijk in staat om potentiële dreigingen een stapje voor te blijven.

3. De opkomst van Zero Trust 

CSOC’s omarmen in toenemende mate de principes van een Zero Trust. De traditionele perimeterbeveiliging waarbij organisaties gebruikers en apparaten vertrouwen op basis van hun locatie in het netwerk, verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Voortaan wordt elke gebruiker en elk apparaat, ongeacht hun locatie, grondig geverifieerd.

Wat je kunt verwachten: Nu CSOC’s steeds meer real-time verificatie- en autorisatieprotocollen gebruiken, zal er een verschuiving optreden in de gebruikte verificatiemethoden. De shift naar voortdurende validatie zorgt ervoor dat gebruikers en apparaten continu worden geverifieerd tijdens hun interactie met het netwerk, waardoor organisaties zich beter kunnen wapenen tegen veranderingen in de beveiligingsstatus van hun organisatie.

4. De kracht van cloud-gebaseerde CSOC’s

Een Cyber Security Operations Centre naar de cloud verplaatsen is een strategische zet die de beveiliging en flexibiliteit van je organisatie ten goede komt. Een cloud-gebaseerd CSOC zorgt niet alleen voor lagere operationele en administratieve kosten, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid en beschikbaarheid waardoor de algehele bescherming verbetert. Overstappen naar de cloud betekent ook dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over energieverbruik en opslagruimte en dure hardware- en software-updates. Je systemen kunnen dreigingen voortaan 24x7x365 detecteren.

Wat je kunt verwachten: CSOC’s wenden de mogelijkheden van een cloud-infrastructuur aan om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren die de traditionele perimeter overstijgen. Door gebruik te maken van cloud-native beveiligingsoplossingen krijgen CSOC’s een beter inzicht in de diverse cloud-omgevingen van je organsiatie. Dit zorgt ervoor dat beveiligingsteams dreigingen met een grotere precisie en snelheid kunnen detecteren en erop kunnen reageren.

Hoe we kunnen helpen 

Het dreigingslandschap is voortdurend in beweging. Met een toename in georganiseerde criminaliteit en door de staat gefinancierde cyberaanvallen zijn organisaties in toenemende mate op zoek naar een beheerde Incident Management en Response Service die dreigingen snel en efficiënt identificeert en aan banden legt. Om organisaties tegemoet te komen in het snel evoluerende dreigingslandschap, is Blaud, lid van de Microsoft Intelligent Security Association (MISA), een samenwerking aangegaan met mede MISA-lid Chorus, een toonaangevend bedrijf op het gebied van Security Operations Services, om een geavanceerde, beheerde beveiligingsservice aan te bieden. Deze service steunt op Microsoft’s cloud native MXDR- en SIEM/SOAR-technologieën, Microsoft 365 Defender en Microsoft Sentinel en wordt geleverd via een 24x7x365 Cyber Security Operations Centre (CSOC). Benieuwd naar hoe we je kunnen helpen om je organisatie te beveiligen? Neem dan vandaag nog contact met ons op via hello@blaud.com.

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
Icoon Whitepaper

White Papers

Apple for Enterprise 2024

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Ontdek de kracht van een managed CSOC

Lees Meer