Het Europese cyberbeveiligingslandschap verandert in hoog tempo, gedreven door een groeiend aantal cyberdreigingen, technologische vooruitgang en de invoering van strengere wet- en regelgeving, zoals NIS2. De NIS2-richtlijn markeert een belangrijke verschuiving in de aanpak van cyberbeveiliging binnen de Europese Unie, door in te spelen op de toenemende complexiteit en frequentie van cyberaanvallen en zowel de reikwijdte als de nalevingseisen uit te breiden.
Voor organisaties in heel Europa is het essentieel om waakzaam te blijven en zich voortdurend aan te passen aan deze veranderingen. Door te voldoen aan de nieuwste Europese wetgeving, beschermen ze niet alleen hun bedrijfsvoering, maar versterken ze ook de veiligheid van hun algehele digitale ecosysteem.
Hoewel NIS2 primair gericht is op het verbeteren van de algehele cyberveiligheid, brengt deze richtlijn ook een reeks nieuwe uitdagingen met zich mee voor bedrijven die proberen te voldoen aan de strengere eisen.
In deze blog beantwoordt Paul Conaty, GRC-specialist en Client Solutions Director bij CWSI, de belangrijkste vragen die organisaties zich moeten stellen om te voldoen aan de NIS2-regelgeving. Zo belicht hij onder meer de belangrijkste veranderingen die NIS2 met zich meebrengt, de uitdagingen waar bedrijven bij het navigeren van NIS2 zoal voor komen te staan, en best practices om compliance effectief na te streven.
Welke grote veranderingen brengt NIS2 met zich mee?
Met de invoering van NIS2 vallen aanzienlijk meer organisaties onder de regelgeving. Voor deze bedrijven zijn er diverse belangrijke aandachtspunten die zorgvuldig moeten worden aangepakt.
Gestructureerde detectie en rapportage van incidenten
Organisaties moeten een gestructureerde aanpak implementeren voor het detecteren en rapporteren van incidenten. Hieronder valt onder meer het binnen 24 uur melden van incidenten aan toezichthouders als het National Cyber Security Centre (NCSC), met een vervolgmelding binnen 72 uur. Afhankelijk van de sector is in sommige gevallen aanvullende rapportage vereist aan andere entiteiten, zoals centrale banken of telecommunicatieautoriteiten.
Aansprakelijkheid van leidinggevenden
Er wordt nu meer nadruk gelegd op het trainen van het topmanagement in cyberrisico’s en risicobeheer. Bestuursleden dragen meer verantwoordelijkheid voor het weloverwogen beheer van cyberbeveiligingsrisico’s, het nemen van geïnformeerde besluiten en het toewijzen van toereikende budgetten.
Cyberbeveiligingshygiëne
Hoewel veel van de vereisten van NIS2 aansluiten op bestaande best practices die organisaties al zouden moeten volgen, worden deze nu onder striktere controle gehandhaafd. Het gaat hierbij onder meer om identiteitsbeheer, het gebruik van multifactorauthenticatie, de aanwezigheid van robuuste bedrijfscontinuïteits- en back-upplannen en gegevensbeveiligingscontroles, en het implementeren van geautomatiseerde hersteltools.
Personeelstraining
Trainen van het beveiligingsbewustzijn bij werknemers is cruciaal. Organisaties moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers voldoende getraind zijn in het herkennen van cyberdreigingen en weten hoe ze er adequaat op moeten reageren.
Hoe moeten organisaties hun huidige cyberbeveiliging toetsen aan de NIS2-vereisten?
Om zich voor te bereiden op de naleving van de NIS2-richtlijn, moeten organisaties grondig evalueren in hoeverre hun huidige cyberbeveiliging voldoet aan de gestelde eisen. Hoewel in verschillende Europese landen de specifieke wetgeving nog in ontwikkeling is, kunnen bedrijven nu al beginnen met het evalueren van hun praktijken aan de hand van de belangrijkste principes uit frameworks als NIST 800.
Gap-analyses helpen om gebieden aan te wijzen die verder versterkt kunnen worden, met name op het vlak van incidentrapportage, incidentbeheer en training op bestuursniveau. Veel organisaties zullen merken dat ze al veel van de vereiste praktijken volgen, maar een grondige evaluatie zal mogelijke hiaten aan het licht brengen die moeten worden aangepakt.
Wat zijn de aanbevolen best practices om te voldoen aan de NIS2-richtlijn?
Om aan NIS2 te voldoen, moeten organisaties zich concentreren op onderstaande best practices:
- Multifactorauthenticatie (MFA): Implementeer sterke MFA, idealiter ondersteund door een authenticatoroplossing of biometrische verificatie.
- Eindpuntbeveiliging: Zorg voor zicht op alle eindpunten en gebruik tools die telemetrie en geautomatiseerd herstel kunnen leveren.
- Netwerkbeveiliging: Zorg voor goed inzicht in netwerkactiviteiten, bepaal referentiepunten en detecteer onregelmatigheden.
- Gegevensbeveiliging: Implementeer gegevensclassificatie, encryptie, en Data Loss Prevention (DLP) om gevoelige informatie te beschermen.
- Personeelstraining: Organiseer geregeld cyber security awareness trainingen en zorg dat deze effectief en uitdagend zijn.
- Interne verificatie: Evalueer je beveiligingsmaatregelen regelmatig om te verzekeren dat ze effectief zijn, en blijf ze voortdurend optimaliseren.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor organisaties die willen voldoen aan de NIS2-richtlijn?
De grootste uitdagingen voor organisaties bij het naleven van de NIS2-richtlijnhebben betrekking op resourcetoewijzing, zowel qua budget als qua personeel. Door het mondiale tekort aan gekwalificeerde cyber security professionals, in combinatie met de toegenomen werkdruk, kan de personeelsbezetting onder druk komen te staan. Vooral kleinere organisaties kunnen worstelen met de extra kosten en complexiteit van compliance.
Om alsnog te voldoen aan de NIS2-richtlijn, kunnen organisaties overwegen om hun cybersecurity uit te besteden aan serviceproviders van beheerde beveiligingsoplossingen of consultants. Met de verdere ontwikkeling van NIS2 zal de vraag naar deze diensten waarschijnlijk sterk toenemen, wat het des te belangrijker maakt om vooruit te plannen.
Hoe verwacht je dat het cyberbeveiligingslandschap zich de komende jaren zal ontwikkelen, met name met betrekking tot NIS2?
Met het oog op de toekomst verwachten we dat NIS2 het algehele niveau van cyberbeveiliging in Europa zal versterken. De richtlijn streeft ernaar om cyberrisicobeheer op hetzelfde niveau te brengen als financieel risicobeheer, door strengere vereisten af te dwingen en compliance te verbeteren.
Hoewel deze aanpak organisaties op de lange termijn ten goede zal komen, kunnen er groeipijnen ontstaan, vooral voor kleinere bedrijven. Zij kunnen geconfronteerd worden met uitdagingen zoals consolidatie of stijgende kosten door de extra belasting van de nieuwe eisen.
Conclusie
NIS2 markeert een belangrijke verschuiving in de regelgeving voor cyberbeveiliging. Organisaties kunnen het beste snel handelen om zich hierop voor te bereiden. Door zich toe te leggen op kerngebieden als incidentrapportage, risico’s in de supply chain en best practices voor cyberbeveiligingshygiëne, zijn organisaties goed gepositioneerd om te voldoen aan de nieuwe vereisten. Hoewel er uitdagingen kunnen opdoemen, is het uiteindelijke doel van NIS2 om voor iedereen een veiligere digitale omgeving te creëren.
Over de Auteur, Paul Conaty, Client Solutions Director bij CWSI
Paul Conaty is Client Solutions Director voor Beveiliging & Compliance bij CWSI, één van Europa’s meest ervaren experts op het gebied van mobiele en cloudbeveiliging. Met meer dan 20 jaar ervaring in de technologische sector heeft Paul verschillende rollen bekleed in engineering, technologie en management.
In 2014 trad Paul in dienst bij CWSI. Nu staat hij aan het hoofd van de divisie Strategic Enterprise Consultancy, Engineering, Security and Support Services. In deze rol levert hij strategisch en tactisch advies aan klanten in uiteenlopende sectoren, zowel in Ierland als mondiaal. Paul heeft een passie voor het verbeteren van bedrijfsactiviteiten via beveiligde oplossingen.
Voordat Paul bij CWSI aan de slag ging, werkte hij 13 jaar bij UPC Ireland (nu Virgin Media Ireland) in leidinggevende functies in engineering en support. Momenteel is hij ambassadeur van de GDPR Awareness Coalition, waar hij zich inzet om het bewustzijn rondom de privacyverplichtingen van GDPR te vergroten.
Paul is een visionair en expert op het gebied van cybersecurity, governance, gegevensbescherming en compliance. Nu organisaties wereldwijd steeds waakzamer worden, biedt Paul praktisch advies aan bedrijven in alle sectoren, van de publieke sector tot het mkb, over hoe ze zich kunnen beschermen tegen het groeiend aantal cyberdreigingen. Hij kan aangeven welke stappen moeten worden ondernomen om bedrijfsgegevens te beschermen, zoals op de hoogte zijn van mogelijke beveiligingsproblemen, een goed begrip hebben van de IT-infrastructuur van het bedrijf, multifactorauthenticatie implementeren en cyber security awareness trainingen organiseren voor werknemers.