Icoon Over Ons

Blogs

It’s Glowtime: Ondek de nieuwe iPhone 16, Apple Watch Series 10, AirPods 4 en meer

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

De principes van Zero Trust Security

Vandaag de dag zijn cyberaanvallen een prominent fenomeen en het aantal blijft toenemen. Een succesvolle aanval kan leiden tot aanzienlijk verlies van tijd en middelen en kan schade berokkenen aan de reputatie van de organisatie.

Niet alleen grote organisaties, maar ook kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) zijn vatbaar voor cyberaanvallen aangezien ze zwakkere beveiligingsmaatregelen hebben. Veel voorkomende soorten cyberaanvallen zijn phishing e-mails, CEO-fraude e-mails, identiteitsdiefstal, malware, socially engineering-aanvallen en ongepatchte software.

Veranderingen in de technologieconsumptie

De manier waarop IT wordt gebruikt is veranderd ten gevolge van de overstap naar cloud computing. Met cloud computing heb je overal en vanaf elk apparaat toegang tot zakelijke gegevens en apps en daarom wordt deze praktijk vermoedelijk de norm. De voordelen hiervan zijn legio. Toch zijn er ook beveiligingsrisico’s waar rekening mee moet worden gehouden.

Het oude model versus het nieuwe model

Traditionele IT-beveiliging berustte vroeger op een perimeterbeveiligingsmodel, ook wel bekend als de kasteel en slotgracht-aanpak waarbij IT en systemen werden omgeven door een muur van bescherming. Dit model is niet langer effectief omdat netwerken, gebruikers en apps niet langer binnen een perimeter vallen. Bovendien maakt de opkomst van shadow IT waarbij gebruikers zakelijke gegevens buiten de goedgekeurde systemen van de IT-afdeling opslaan, het moeilijk om te bepalen waar deze muur moet worden gebouwd. Bijgevolg is een nieuwere cyberbeveiligingsmethode ontstaan, beter bekend als zero trust.

Hoewel het nog steeds nodig is je netwerk te beschermen en de juiste verdedigingsmaatregelen te implementeren, moet je aannemen dat het onmogelijk is om overal een muur omheen te bouwen en dat aanvallers die je IT-infrastructuur willen binnendringen, hierin zullen slagen. Daarnaast moet je er vanuit gaan dat ook individuen binnen je organisatie je schade kunnen berokkenen. Deze veronderstelling steunt op het principe “vertrouw nooit, verifieer altijd”. Zero trust steunt op vier pijlers:

  • Gebruiker: Wie toegang probeert te krijgen
  • Locatie: Waar men toegang probeert te krijgen
  • Apparaat: Welk apparaat wordt gebruikt
  • Apps: Waar men toegang toe tot probeert te krijgen

Het doel van zero trust is om te controleren of iedereen die toegang probeert te krijgen tot je gegevens betrouwbaar is, of de locatie en het apparaat te vertrouwen zijn en of de persoon die toegang probeert te krijgen tot bepaalde applicaties of gegevens wel over de juiste rechten beschikt. Een veelvoorkomende uitdaging hierbij is het vinden van een goede balans tussen strenge beveiligingsmaatregelen en een naadloze gebruikerservaring. Hoewel het belangrijk is om ervoor te zorgen dat gebruikers eenvoudigweg toegang hebben tot hun gegevens, kan het verwaarlozen van deze kritieke factor je organisatie blootstellen aan beveiligingsrisico’s.

Waar moet je beginnen?

We raden aan te starten met een beoordeling van je IT-infrastructuur. Zo evalueer je je huidige situatie en kun je vanuit daar een risico- en herstelplan ontwikkelen om je beveiliging kracht bij te zetten. Het kan nodig zijn om extra beveiligingstools aan te schaffen. Wij raden Microsoft 365 aan. Veel organisaties maken al gebruik van Office 365. Microsoft 365 combineert Office 365, Windows 10 en Enterprise Mobility + Security. Deze oplossingen omvatten verschillende toepassingen die de volgende gebieden bestrijken:

  • Identiteitsgestuurde beveiliging: Bescherm je gebruikers en identiteiten met tools zoals multi-factor authenticatie, single sign-on en een beleid voor voorwaardelijke toegang.
  • Bescherming tegen dreigingen: Monitor dreigingen met behulp van een tool voor geavanceerde detectie en respons. Dergelijke oplossing analyseert gegevens op basis van de enorme hoeveelheid informatie die Microsoft verzamelt, waaronder 450 miljard authenticaties en 400 miljard e-mails per maand.
  • Bescherming van informatie: Vertrouw niet alleen op de perimeter rond je zakelijke gegevens. Bescherm jouw gegevens door classificaties, regels en zelfbeschermende maatregelen te implementeren.
  • Beveiligingsbeheer: Beheer en controleer de beveiliging van je IT-infrastructuur eenvoudigweg via uitgebreide dashboards.

Met Microsoft 365 kun je beleidsregels en procedures opstellen en implementeren terwijl je eindgebruikers veilig en naadloos toegang krijgen tot hun gegevens. Dit resulteert in een uitstekende werknemerservaring. Daarnaast draait dreigingsdetectiesoftware voortdurend op de achtergrond, waardoor onbevoegde toegang tot jouw gegevens wordt voorkomen en je snel kunt reageren op dreigingen door middel van geautomatiseerde herstelmaatregelen.

Tot slot is het cruciaal om te zorgen voor doorlopend beheer. Als je over de nodige middelen en vaardigheden beschikt, kun je dit intern opnemen. Je kunt er ook voor kiezen om samen te werken met een cybersecuritypartner.

Cybersecurity roadmap

Elke organisatie heeft zijn eigen niveau van cyberbeveiligingsstandaarden, variërend van basis tot robuust. Zodra de benodigde tools en processen zijn geïmplementeerd en de nodige ondersteuning wordt voorzien, raden we sterk aan om certificering na te streven. Certificering bevestigt niet alleen dat je de juiste maatregelen hebt geïmplementeerd, maar toont ook publiekelijk je inzet en wekt vertrouwen bij je klanten, leveranciers en partners.

Wij stellen een certificeringsaanpak op drie niveaus voor:

  • Cyber Essentials: Deze certificering controleert of de fundamentele beveiligingsmaatregelen aanwezig zijn en biedt bescherming tegen veelvoorkomende aanvallen. Dit certificaat is relatief snel te behalen en omvat een zelfevaluatie.
  • Cyber Essentials Plus: Om deze certificering te behalen, moet je eerst beschikken over de basiscertificering Cyber Essentials. Cyber Essentials Plus biedt een extra beschermingslaag omdat je organisatie deelneemt aan externe audits die de effectiviteit van de geïmplementeerde tools waarborgen. Het behalen van deze certificering kost meer tijd vanwege het externe auditproces.
  • ISO 27001: Deze certificering toont aan dat jouw organisatie over uitgebreide en robuuste IT-beveiligingsmaatregelen beschikt, wat duidt op een hoog niveau van bescherming en paraatheid. Het behalen van de ISO 27001-certificering is echter een aanzienlijke inspanning die onder meer grondige documentatie en een uitgebreide externe audit omvat.

Door deze certificeringen te behalen, toon je je toewijding aan een robuuste IT-infrastructuur en lever je tastbaar bewijs van dat je organisatie goed beveiligd is. Dit draagt niet alleen bij aan de reputatie van jouw organisatie, maar verhoogt ook het vertrouwen bij je diverse stakeholders.

Conclusie

Cyber security blijft een prioriteit voor bedrijven. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de inspanningen om de beveiliging van je IT-infrastructuur kracht bij te zetten effectief zijn. Vooral in het licht van veranderende aanvalsmethoden.

De overgang van een perimeter-gebaseerde aanpak naar zero trust is een belangrijke evolutie. Wanneer je op zoek bent naar nieuwe manieren om je organisatie beter te beveiligen, raden we de allesomvattende oplossing Microsoft 365 aan.

Als je een helpende hand kunt gebruiken of graag een demo krijgt van Microsoft 365, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er om je te helpen bij het versterken van je beveiligingsmaatregelen en het beschermen van je gevoelige bedrijfsgegevens.

Content afkomstig van Chorus.

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

It’s Glowtime: Ondek de nieuwe iPhone 16, Apple Watch Series 10, AirPods 4 en meer

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

De Apple iPhone door de jaren heen

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Alles wat je moet weten over de Microsoft 365 E5 Security en Compliance add-ons

Lees Meer