In het digitale tijdperk ontwikkelen cyberdreigingen zich in een alarmerend tempo. Vertrouwen op louter traditionele beveiligingsmaatregelen is niet langer voldoende om de geavanceerde en voortdurend veranderende technieken van cybercriminelen te bestrijden. Als bedrijven hun activiteiten effectief willen beveiligen, moeten ze inzetten op geavanceerde en proactieve strategieën.
De cyber threat intelligence-cyclus (CTI-cyclus), of cyberdreigings-informatiecyclus, biedt een cruciaal framework om aan deze eisen te voldoen. Door onbewerkte gegevens om te zetten in direct bruikbare inzichten, kunnen organisaties met grotere precisie anticiperen op nieuwe dreigingen en die tegengaan. Met systematische gegevensverzameling, gedetailleerde analyse en strategische verspreiding kunnen organisaties hun beveiligingspositie versterken én alert blijven voor en reageren op nieuwe dreigingen.
In deze blogpost duiken we in de verschillende fasen van de cyber threat intelligence-cyclus en hoe het toepassen van dit framework niet alleen je beveiligingspositie versterkt, maar er ook voor zorgt dat je compliant bent met wet- en regelgeving.
Wat is de cyber threat intelligence-cyclus en waarom is die van belang?
De cyber threat intelligence-cyclus is een gedetailleerd en doorlopend proces dat onbewerkte gegevens omzet in direct bruikbare inzichten. Met dit gestructureerde framework kunnen organisaties potentiële risico’s detecteren, op die risico’s anticiperen en erop reageren door systematisch dreigingsinformatie te verzamelen, analyseren en verspreiden.
De cyber threat intelligence-cyclus geeft cruciale inzichten in nieuwe dreigingen en beveiligingsproblemen en wordt beheerd door Chief Information Security Officers (CISO’s) en gebruikt door Security Operations (SecOps) en CTI-analisten. Dit framework verbetert niet alleen het vermogen van een organisatie om nieuwe dreigingen te identificeren en tegen te gaan, maar zorgt er ook voor dat beveiligingsmaatregelen zich aanpassen aan de nieuwste trends, wat de algehele beveiliging ten goede komt.
Hoe kan de cyber threat intelligence-cyclus helpen bij de naleving van cyberwetten?
Dit framework steunt op de richtlijnen van beveiligingsinstanties zoals NIST en sluit goed aan bij beveiligingsrichtlijnen zoals NIS2. In het kader van NIS2 moeten kritieke sectoren hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen vergroten met proactieve dreigingsdetectie en het delen van dreigingsinformatie.
Door de cyber threat intellligence-cyclus toe te passen, kunnen organisaties voldoen aan deze NIS2-regels net omdat ze kwetsbaarheden effectief kunnen identificeren en cruciale informatie kunnen delen met relevante belanghebbenden.
Welke organisaties hebben het meeste baat bij de implementatie van de cyber threat intelligence-cyclus?
Organisaties in alle sectoren, waaronder de financiële sector, de gezondheidszorg en de publieke sector, kunnen veel baat hebben bij het toepassen van dergelijk framework. Hoewel omgevingen boordevol gevoelige data bijzonder kwetsbaar zijn voor cyberdreigingen, biedt de gestructureerde aanpak van de cyber threat intelligence-cyclus waardevolle voordelen voor organisaties van elke omvang, in elke sector.
Zelfs organisaties met minder grote belangen kunnen de cyber threat intelligence-cyclus benutten om hun beveiligingspositie te verbeteren, hun operationele veerkracht te behouden en te voldoen aan wettelijke voorschriften. Door proactief te zijn en onmiddellijk op gedetecteerde dreigingen te reageren, kunnen organisaties van verschillende groottes hun beveiligingsstrategie versterken en zich beter beschermen tegen steeds veranderende cyberrisico’s.
Wat zijn de meest voorkomende uitdagingen bij het implementeren van de cyber threat intelligence-cyclus?
Het implementeren van een robuust platform voor het verzamelen van dreigingsinformatie kan een complex en resource-intensief proces zijn. Waarborging van een doorlopende, relevante informatiestroom vereist aanhoudende inzet en afstemming op opkomende dreigingen. De analyse van gegevens, essentieel voor bruikbare inzichten, wordt vaak belemmerd door een gebrek aan bekwaam personeel of beperkte middelen.
Bovendien kan het een uitdaging zijn om deze inzichten te integreren in de bestaande incidentresponsprotocollen en een soepele informatiestroom te realiseren, wat een directe impact heeft op de algehele effectiviteit van je beveiligingsstrategie.
Wat zijn de zes fasen van de cyber threat intelligence-cyclus?
De zes fasen van de cyber threat intelligence-cyclus zijn:
- Plannen
- Verzamelen
- Verwerken en analyseren
- Verspreiden
- Reageren
- Beoordelen en feedback geven
Fase 1: Plannen
De eerste fase van de cyber threat intelligence-cyclus is plannen. In deze kritieke fase bepaal je de richting en doelen voor het dreigingsinformatieprogramma. In deze fase worden specifieke doelen, vereisten en de algehele reikwijdte vastgelegd, zodat deze nauw aansluiten bij de beveiligingsdoelen en risicobeheerbehoeften van je organisatie.
Tijdens deze fase evalueer je de dreigingen en kwetsbaarheden waar je organisatie mee wordt geconfronteerd, identificeer je de belangrijkste stakeholders en bepaal je welke threat intelligence-bronnen je wil verzamelen. Ongeacht of deze strategisch, tactisch, operationeel of technisch van aard zijn, ze sturen het verzamelproces voor dreigingsinformatie. Bij een effectieve planning hoort ook het definiëren van duidelijke prioriteiten en prestatiegegevens om het succes en de impact van de verzamelde informatie te evalueren.
Door in deze fase een sterke basis te leggen, zorg je ervoor dat de volgende fasen van de cyber threat intelligence-cyclus gericht en relevant zijn én je organisatie proactief nieuwe dreigingen kan aanpakken.
Fase 2: Verzamelen
De tweede fase van de cyber threat intelligence-cyclus is verzamelen. Deze fase omvat het verzamelen van relevante gegevens uit verschillende bronnen, zoals interne logboeken, feeds met externe dreigingen, open source dreigingsinformatie (OSINT) en handmatig vergaarde dreigingsinformatie (HUMINT).
Een zorgvuldige afweging van de kwaliteit en geloofwaardigheid van deze bronnen garandeert een nauwkeurige en relevante gegevensverzameling. Een effectieve verzameling legt een sterke basis voor de daaropvolgende analyse en operationele reactie, ter ondersteuning van geïnformeerde besluitvorming en effectief dreigingsbeheer.
Fase 3: Verwerken en analyseren
De verwerkings- en analysefase van de cyber threat intelligence-cyclus concentreert zich op het omzetten van verzamelde gegevens in direct bruikbare informatie. In deze fase worden de onbewerkte gegevens gefilterd, genormaliseerd, gecorreleerd en verrijkt om ze te ontdoen van irrelevante informatie én de context en bruikbaarheid te verbeteren.
Zodra de gegevens zijn verwerkt, worden ze geanalyseerd om patronen, trends en inzichten in kaart te brengen. Analisten evalueren de relevantie en potentiële impact van de gegevens op basis van het beveiligingspostuur van de organisatie. Deze grondige analyse helpt organisaties een beter begrip te krijgen van opkomende dreigingen en om effectieve responsstrategieën te ontwikkelen.
Fase 4: Verspreiden
In de verspreidingsfase wordt de geanalyseerde informatie duidelijk en functioneel overgebracht aan relevante stakeholders binnen de organisatie. Dit houdt in dat de bevindingen zodanig worden gepresenteerd dat ze aansluiten bij de verschillende doelgroepen. Denk hierbij aan gedetailleerde rapporten voor analisten, samenvattingen voor leidinggevenden of real-time waarschuwingen voor operationele teams.
Het doel is om de belanghebbenden snel de benodigde informatie te verschaffen zodat zij er effectief naar kunnen handelen. Door informatie op maat te verstrekken, kunnen organisaties beter reageren op dreigingen en strategische beslissingen nemen op basis van actuele, relevante gegevens.
Fase 5: Reageren
In de responsfase wordt actie ondernomen op basis van de verzamelde en verspreide dreigingsinformatie. Deze fase omvat het implementeren van strategieën en maatregelen om de geïdentificeerde dreigingen en beveiligingsproblemen aan te pakken.
Acties bestaan onder meer uit het implementeren van technische voorzorgsmaatregelen of het initiëren van incidentresponsprotocollen, afhankelijk van de ernst en impact van de dreiging. Het is van cruciaal belang om de effectiviteit van deze maatregelen te monitoren en benodigde aanpassingen door te voeren om een voortdurende bescherming te garanderen.
Fase 6: Beoordelen en feedback geven
De laatste fase van de cyber threat intelligence-cyclus bestaat uit beoordelen en feedback geven. In deze fase wordt de effectiviteit van de gehele levenscyclus geëvalueerd en worden verbeterpunten geïdentificeerd.
Belangrijke activiteiten zijn onder meer het beoordelen van incidentrespons en het bijwerken van dreigingsinformatieprocedures op basis van geleerde lessen. Met deze doorlopende aanpassingen wordt je dreigingsinformatieprogramma verfijnd en het vermogen van de organisatie verbeterd om te reageren op toekomstige dreigingen.
Hoe Blaud kan helpen
Als je jouw cyberbeveiligingsstrategie naar nieuwe hoogten wil tillen, biedt Blaud professional en managed services die elke fase van de cyber threat intelligence-cyclus ondersteunen. Met onze oplossingen voldoe je niet alleen aan wet- en regelgeving zoals NIS2, maar kun je dreigingen ook effectief opsporen en er snel op reageren.
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe onze oplossingen je beveiligings- en compliancepostuur kunnen versterken.