Wie had dat gedacht: BlackBerry en Good Technology gaan fuseren!

Auteur
Thierry Lammers
Datum
september 8, 2015

Er zijn maar weinig ICT werkgebieden aan te wijzen die zo hectisch zijn als de wereld van Enterprise Mobility Management (EMM). Een bewijs hiervan is afgelopen vrijdag (4 september 2015) weer eens geleverd met de aankondiging dat BlackBerry rivaal Good Technology gaat kopen voor het luttele bedrag van 425 miljoen US Dollar. De EMM markt is al een tijd aan het consolideren (in willekeurige volgorde: VMWare-Airwatch, IBM-Fiberlink, Citrix-Zenprise; Visto-Good Technology); maar weinigen hadden bedacht dat BlackBerry ook wel eens aan deze trend zou meedoen.

Door onze historie wordt de vraag of BlackBerry nog wel bestaat mij met enige regelmaat gesteld. Men is dan verrast als ik dan antwoord dat we (bij BLAUD) nog de nodige BlackBerry producten- en diensten leveren. Toegegeven, de afgelopen 4 a 5 jaar hebben wij, de marktvraag volgend, onze focus ook vergroot en verbreed naar andere EMM producten. Good Technology hebben we zo’n drie jaar geleden toegevoegd aan ons portfolio en wel dermate succesvol dat we in korte tijd Growth Partner Of The Year van Good Technology zijn geworden.

Onder de huidige Good Technology gebruikers treffen we opvallend veel ex-BlackBerry gebruikers aan. Mede door de altijd al nadrukkelijke aandacht voor beveiliging van apps en data (containerisation) voelden veel CIO’s en IT managers wel thuis bij de architectuur en functionaliteit van Good Technology. Met de overname kan je wellicht zeggen dat BlackBerry een deel van haar klanten aan het terugkopen is.

Functioneel valt er ook wel wat te zeggen voor de overname. BlackBerry heeft, uit eigen keuken, een ijzersterke combinatie van EMM software, een netwerk, een mobiel operating system en eigen hardware. Qua mobile security valt tegen zo’n end-to-end oplossing moeilijk op te boksen, de hele keten is namelijk perfect op elkaar afgestemd. De realiteit is echter dat de ICT van bedrijven multi-operating-system georiënteerd is. Een mix van Apple, Google, Microsoft en (wellicht) BlackBerry technologie is niet meer weg te denken van de werkvloer. Good Technology heeft zich altijd al op iOS, Android en meer recent Windows Phone ondersteuning gericht. Deze functionele en technische basis is een mooie toevoeging op de multi-OS plannen en ambities van BlackBerry.

Los van de standaard MDM en collaboration functionaliteit zijn beveiligde (derde partij) apps een speerpunt van alle EMM leveranciers. Good heeft zich hier echter al wat langer voor ingespannen getuige de functionaliteit van de Good Work + Good Dynamics architectuur en bijbehorende aandacht voor ontwikkelaars. Geloof me, het ontwikkelen van apps voor BlackBerry (Java) OS devices was iets voor volhouders en masochisten. Niet echt een goede manier om een developer community en volwaardige app catalogus mee op te bouwen. Er zijn echter al aardig wat apps met het Good Dynamics platform geïntegreerd. Deze slipstreamen dus mooi mee in de deal met BlackBerry.

Hoe verder? Voorlopig is er een due diligence radiostilte tot eind november van kracht en beide partijen zullen vast hard nadenken over hun pitch waarin ze uitleggen dat hun naaste concurrent eigenlijk best wel tof was. Uiteindelijk bepaalt de producten- en diensten roadmap na de fusie van beide bedrijven het daadwerkelijke effect voor eindklanten. Één ding is zeker: BLAUD, kenner van beide omgevingen, is er nu al klaar voor!

Klinkt goed,
Vertel me meer!
Bel me terug voor meer informatie.





--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->