Open for business
Het Coronavirus
Aangepaste dienstverlening

Onderzoek: slechts 17% van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van Mobile Device Management

Auteur
Thierry Lammers
Datum
april 29, 2016

Niet is zo in beweging als de mobiele wereld. Naast het feit dat er volop geïnnoveerd wordt (en er daardoor genoeg te doen is voor de IT’ers onder ons) heb je ook nog gewoon te maken met persoonlijke smaak, imago en niet te vergeten ’the share of wallet’. Meningen, zowel subjectief als objectief zijn er dus in overvloed. Het is daarom goed dat er regelmatig even wordt gemeten wat ‘de staat der mobiele Nederlanden’ momenteel is. Wat zijn de warme broodjes van dit moment?

computer-profile-januari-2016-besturingssystemen-zakelijke-smartphones

Computer Profile heeft een onderzoek uitgevoerd onder 1500 Nederlandse bedrijven met 50 of meer medewerkers in dienst. Het onderzoek heeft zich gericht op de ‘business phones’ oftewel, welke apparatuur wordt er gebruikt in het zakelijke proces. Wat dat precies is en wie dan daadwerkelijk de eigenaar is van het toestel, dat wordt er niet bij gezegd. Het kunnen dus ook employee owned (BYOD) devices zijn.

Onder de Nederlandse, zakelijke, gebruikersgroep ontstaat duidelijk een driedeling:

  • 39% Android devices (waarvan Samsung het merendeel voor haar rekening neemt)
  • 37% Apple iOS devices
  • 21 % Windows
  • 3% de rest (waarvan nog 2% BlackBerry devices zijn)

Alle drie de platforms (Android, Apple en Windows) zijn gegroeid ten koste van BlackBerry die in 2012 nog machtig bovenaan stond met een marktaandeel van 41%! Kijk je naar de opkomst van de Windows toestellen, dan heeft dat platform vooral gescoord in de grootzakelijke Nederlandse markt, de gemiddelde MKB’er loopt nog steeds liever met een iPhone. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met het toch wat makkelijker budgetteren en goedkeuren van duurdere telefoons in kleinere aantallen.

computer-profile-januari-2016-penetratie-mdm

Sinds 2015 onderzoekt Computer Profile ook de Mobile Device Management markt. Daar is nog behoorlijk wat werk aan de winkel, zeker in het licht van de nieuwe Wet Meldplicht Datalekken. Te verwachten is dat 2016 en 2017 dus de nodige groei zal zien in MDM implementaties. Het is alleen nog even wachten tot de eerste instanties aan de schandpaal worden genageld en de rest daarmee wordt wakkergeschud. Slechts 17% van de geïnterviewde instellingen heeft namelijk een MDM oplossing. Daarbij is het product MobileIron (en ik durf te zeggen: ‘mede mogelijk gemaakt door BLAUD!’) verantwoordelijk voor een kwart van de beveiliging van smartphones en tablets van de ondervraagden. Daarna volgen de producten van Airwatch, BlackBerry (Good) en Citrix.

Bron: Computer Profile.

Klinkt goed,
Vertel me meer!
Bel me terug voor meer informatie.
--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->