iOS9: wat is het nieuws voor gebruikers, beheerders en developers?

Auteur
Thierry Lammers
Datum
september 10, 2015

Met regelmaat worden bedrijven, zonder dat ze er echt veel controle over hebben, geconfronteerd met nieuwe versies van mobile operating systems. In tegenstelling tot het upgraden van een (bedrijfs)laptop worden (bedrijfs)smartphones en tablets, bewust/onbewust, gewenst/ongewenst voorzien van een nieuw operating system. Meestal met een druk op de knop kan de eindgebruiker deze actie in gang zetten. Niet zelden ontstaan er vervolgens problemen met apps of instellingen die niet correct functioneren binnen het nieuwe operating system.

Medio september zal iOS9 zijn entree maken op iPhones en iPads. De iPhone 4s en iPad2 zijn hierbij overigens wel de ‘minimum’ hardware waarop iOS 9 zal draaien. Het is nú een goed moment op u te verdiepen in iOS9!

Wat zijn de meest opvallende zaken in iOS9?

Voor eindgebruikers

 1. Meer stabiliteit en veiligheid. De eindgebruiker zal dit merken doordat er in plaats van 4 nu 6 karakters worden gevraagd als pincode.
 2. 3D touch input ondersteuning; nieuwe iPhones en iPads zullen druk-gevoelige schermen krijgen. Door hard of zacht te drukken op het scherm worden verschillende functies ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan de camera app, zacht indrukken geeft camera-opties weer, harder drukken maakt daadwerkelijk de foto. Het voordeel hierbij is dat onder andere navigatie in een app makkelijker en compacter ontworpen kan worden.
 3. Siri uitbreidingen
 4. Multi-tasking doordat twee apps op het scherm naast elkaar gebruikt kunnen worden. Vooral op de grote iPad Pro lijkt dit een handige toevoeging.
 5. Diverse verbeteringen in diverse apps en algemene look & feel van iOS.


Voor systeembeheerders / Enterprise Mobility Management specialisten

 1. Device Enrollment Program (DEP) komt ook beschikbaar in Nederland. DEP maakt het mogelijk om, letterlijk out of the box, nieuwe iOS devices te voorzien van de juiste bedrijfsinstellingen en apps. Het idee hierbij is dat de eindgebruiker nog steeds de ‘Apple unboxing experience’ krijgt waarbij nog steeds het device op de gewenste manier onder EMM management wordt gebracht.
 2. Het Volume Purchase Program (VPP) is verder uitgebreid waarmee beheer van apps makkelijker wordt. Zo is het mogelijk om apps in Nederland via VPP aan te schaffen en deze toch te distribueren naar collega’s in het buitenland. Ook door eindgebruikers aangeschafte apps kunnen onder beheer worden gebracht zonder verlies van gegevens of herinstallatie (Bring Your Own App wordt werkelijkheid!).
 3. Nieuwe device restricties waaronder voorkomen dat apps automatisch worden geupdate, voorkomen dat Airdrop wordt gebruikt, iCloud beperkingen en voorkomen dat een Apple Watch gekoppeld kan worden.


Voor developers

 1. Uitbreidingen in de de user-experience als gevolg van nieuwe multitasking functionaliteit.
  1. Picture in picture functionaliteit waarbij een video bovenop een ander app-scherm kan draaien
  2. De mogelijkheid om een deel van het scherm te gebruiken naast een tweede app (Split view / Slide over).
 2. In app content doorzoekbaar maken via Siri en Spotlight.
 3. Betere game development features via de GamePlayKit.
 4. Afdwingen van verbeterde verbindingen tussen App en back-end systemen via App Transport Security (ATS).
 5. Verbeterde API’s voor integratie met contactgegevens.
 6. –uiteraard- uitbreidingen ter ondersteuning van de Apple Watch
Klinkt goed,
Vertel me meer!
Bel me terug voor meer informatie.

--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->