Open for business
Het Coronavirus
Aangepaste dienstverlening
Categorieën

Internet of Things: big booming business met een spannend randje

Auteur
Thierry Lammers
Datum
juli 7, 2016

Tech blog ‘The Verge’ heeft een aardig artikel gepost over hoe een commentaar van een oplettende consument op Amazon.com ervoor zorgt dat een artikel (bij Amazon althans) uit de schappen verdwijnt.

71VzfWUa37L._SL1500_

Wat is het geval: er bestaan van die handige schakelaars die, gekoppeld via WiFi, op afstand bediend kunnen worden middels een app. In dit geval hebben we te maken met een goedkoop apparaatje van Chinese makelij met de naam AuYou –de naam is eigenlijk al een waarschuwing-.

Je kan, als zowel je smartphone als de AuYou op hetzelfde WiFi netwerk zijn aangesloten, met een rechtstreekse verbinding commando’s zenden naar de schakelaar. Zolang de nodige veiligheids-hygiëne betracht mbt je WiFi thuisnetwerk tot zover geen echte issues. Het wordt wat spannender dat je de schakelaar ook kunt bedienen als je buitenshuis bent. En dan bedoel ik niet vanuit de tuin maar in de zin van niet meer in de buurt van je WiFi thuisnetwerk. Ook dan wil je wellicht zaken uit/aan willen schakelen. Toch? Met de AuYou kan dat: daarvoor wordt gewoon een proxy-server in China gebruikt! Nader onderzoek toonde aan dat commando’s richting de schakelaar op geen enkele manier versleuteld verstuurd worden. Daardoor valt uiteindelijk weer uit te dokteren welk MAC adres de schakelaar heeft. Met die informatie in handen kan iedereen met een internetverbinding en gevoel voor humor een lichtshow bij je thuis veroorzaken.

Mijn vermoeden is dat we dit soort berichten de komende jaren wel vaker gaan lezen. Nadenken over device en connectie management voor IoT producten is dus een must. In de tussentijd ga ik nog even nadenken over de business case van een internet connected wasmachine…

Klinkt goed,
Vertel me meer!
Bel me terug voor meer informatie.
--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->