Open for business
Het Coronavirus
Aangepaste dienstverlening

Bent u al bekend met MTD, MARS, eDRM? We helpen u op weg!

Auteur
Thierry Lammers
Datum
augustus 15, 2016

Het is algemeen bekend dat ‘wij ICT’ers’ ons graag bedienen van afkortingen. We noemen onszelf niet voor niets ICT-er nietwaar? In de roerige wereld van Enterprise Mobility zien we ook een constante aanvoer van nieuwe acroniemen. Dat geeft aan dat de markt (en mobiele wereld) in beweging is en dat er continue nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld.

We zetten de relevante concepten met bijbehorend acroniem voor u op een rij:

  • MDM (Mobile Device Management) – een (software)oplossing om apparaten te kunnen beheren en te configureren. De focus van een MDM-product ligt vooral op het kunnen instellen van beveiliging-, email-, netwerk- en VPN-zaken.
  • MAM (Mobile Application Management) – een (software)oplossing waarmee Apps gedistribueerd en geconfigureerd kunnen worden op een mobiel apparaat. Ook het updaten en verwijderen van apps wordt meestal ondersteund. Een onderdeel van een MAM-omgeving is de Enterprise App Store waar de zakelijke apps aangeboden worden aan de eindgebruikers.
  • MCM (Mobile Content Management) – een (software)oplossing waarmee documenten beschikbaar worden gesteld op mobiele apparaten. Denk hierbij aan het kunnen synchroniseren van documenten van een netwerkschijf of Sharepoint omgeving naar een smartphone of tablet.
  • EMM (Enterprise Mobility Management) – is de combinatie van MDM, MAM en MCM. Producten zoals MobileIron, IBM Maas360 en BlackBerry UEM kennen verschillende licentievormen waarin deze onderdelen gecombineerd worden.
  • MTD (Mobile Threat Defense) – een (software) oplossing en/of service die aanvallen op mobiele apparaten (met name via apps en netwerken) probeert te identificeren en te mitigeren. Zodra veiligheidsrisico’s worden gedetecteerd werken MTD-oplossingen samen met de EMM-oplossing om apparaten in quarantaine te plaatsen of te wissen. MTD-oplossingen gaan daarbij tevens hand in hand met MARS-services. Lookout is een toonaangevend MTD-product met MARS technologie.
  • MARS (Mobile App Reputation Scanning Services) – een cloud-service die het onderscheid kan maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare Apps door gebruik te maken van big data en machine learning algorithmen.
  • eDRM (Enterprise Digital Rights Management) – een (software) oplossing en service die de toegang tot documenten regelt. eDRM oplossingen controleren/voorkomen dat documenten worden geopend, gewijzigd, geprint of doorgestuurd (al dan niet vanaf een specifiek apparaat of locatie). Een goed voorbeeld van eDRM is Microsoft Azure Rights Management.

De, voor u wellicht nieuwe, concepten MTD, MARS en eDRM zijn de logische en strategische uitbreidingen op uw EMM/MDM investeringen. De combinatie van deze oplossingen vormen een solide beveiligingsaanpak voor uw mobiele bedrijfsvoering. Deze gelaagde aanpak, met gespecialiseerde oplossingen die zich richten op het (toenemende) aantal aanvalsfactoren binnen uw ICT-omgeving, is wat ons betreft de juiste manier om uw te wapenen tegen (mobiel) onraad.

Het onderstaande schema van Gartner plaatst de drie aandachtsgebieden in context. Voor meer inzicht van Gartner’s zijde verwijs ik graag naar het artikel: When and How to Go Beyond EMM to Ensure Secure Enterprise Mobility

304778_0001

Klinkt goed,
Vertel me meer!
Bel me terug voor meer informatie.
--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->