Open for business
Het Coronavirus
Aangepaste dienstverlening

Dodelijke combinatie: niet luisteren naar eigenwijze en naïeve eindgebruikers

Auteur
Thierry Lammers
Datum
mei 13, 2016


Ik heb het bericht op NU.NL nog maar een keer extra gelezen en het filmpje bij de NOS|Nieuwsuur nog maar een keer gestart maar hij zegt het echt! Minister Kamp (EZ) stelt gebruikersgemak boven landsbelang en blijft privé email gebruiken voor zakelijke doeleinden. Laten we niet roomser zijn dan de paus, iedereen buigt de ICT regels wel eens even een beetje naar haar/zijn hand. Mailtjes doorsturen naar je privé email, dropbox of WeTransfer gebruiken om even snel een groot bestand te delen. Echter, als je minister bent, ben je niet enigzins/waarschijnlijk een doelgroep maar ben je 100% zeker een doelgroep van hackers en overheden (bevriend en minder bevriend). Dat is al een keer aangetoond omdat de Gmail mailbox van Kamp al in 2014 gehackt was (zwak wachtwoord?).

Eigenlijk gaat hier op meerdere fronten iets volledig fout:

  • Actor 1, Minister Kamp is, blijkt maar weer eens, een gewone eindgebruiker met bijbehorend shadow-IT gedrag. Lekker makkelijk. Stuitend is helaas wel dat hij dat gedrag ook vertoont na een bewezen hack-poging.
  • Actor 2, de ICT afdeling die verantwoordelijk is voor de ICT voorzieningen luistert blijkbaar niet naar de ICT wensen van de eindgebruiker en dringt iets op dat, volgens Kamp, niet bruikbaar is. Waarschijnlijk is een verkeerde keuze gedaan mbt het Enterprise Mobility Management product of de implementatie ervan is brak. Er zijn voldoende producten die het gedrag van Actor 1 onnodig maken.
  • Actor 3, de afdeling communicatie en/of ICT doet te weinig aan voorlichting en adoptie van de techniek. Waarom is Kamp zich niet –concreet genoeg- bewust van de wereld om ons heen vwb hacking? Waarom vindt hij de middelen die worden aangeboden door ICT niet prettig werken? Wellicht is een stukje training hier op zijn plaats. Begrijp je de materie niet? Dan nog even in de klas blijven zitten voordat je met de middelen aan de slag mag! Er zijn genoeg bedrijven waar een dergelijke scholing/certificering voor medewerkers verplicht is. Bij het niet halen van de test kan je in enkele gevallen zelfs je baan ermee verliezen.

BLAUD en Work21 zijn al 15 jaar bezig de bovenstaande 3 actoren te helpen met hun Enterprise Mobility plannen en wensen. Ik en mijn collega Robin Hartlieb komen graag Minister Kamp en collega’s een stap verder helpen in de mooie wereld van Enterprise Mobility.

Tot snel!

Klinkt goed,
Vertel me meer!
Bel me terug voor meer informatie.
--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->