Open for business
Het Coronavirus
Aangepaste dienstverlening
Categorieën

Bimodal IT: over Yellow & Blue en low code development

Auteur
Thierry Lammers
Datum
juni 10, 2016

Noem het onbewust bekwaam. Al jaren is mijn mantra: “een app is wegwerp-software, focus óók op het goed ontsluiten van je back-end systemen want bij een app project zitten daar vaak de meeste kosten”.

Wegwerp-software klinkt wat oneerbiedig maar de ervaring leert dat er zomaar een 65:35 verhouding bestaat tussen de ontwikkelkosten van mobile middleware & back-end VS de ontwikkelkosten van de mobiele app zelf. Tel daarbij op dat de mobiele operating systems regelmatig worden geüpdatet en/of mobiele apparaten worden vervangen. De kans op nodige verandering aan de kant van de mobiele app is dus groot. Dit kan resulteren in aanpassingen, rewrites of vervanging van de app. Daar moet je dus rekening mee houden. Het is dus altijd verstandig om een solide ontsluiting te ontwikkelen van je back-office systemen, nog mooier: bouw een Enterprise Service Bus (ESB) waarin je op uniforme manier je Line Of Business (LOB) applicaties ontsluit. Als die ESB eenmaal staat kan je snel aan de slag met mooie apps die je LOB processen ontsluit.

Waarom nou bewust onbekwaam? Nou, ik was deze week getuige van een inspirerend event dat het Nederlandse bedrijf Mendix organiseerde. Niet minder dan 2500 man kreeg een tweedaagse conferentie voorgeschoteld van internationale allure. Tijdens 1 van de presentaties werd ik geattendeerd op Gartners Bimodal IT framework. De puzzelstukjes vielen ineens bij mij perfect op zijn plek! Onbewust ben ik namelijk al jaren Bimodal IT fan :-). Roland Hameeteman, de CEO van e-office, vermoedelijk ook: lees vooral zijn boek Yellow & Blue.

Binnen een Bimodal IT framework worden twee ICT werelden van een bedrijf beschreven:

  • Mode 1: ‘de marathon lopers’ (blue) behelst de basis ICT producten en diensten. Het informatie gas, water en licht van een bedrijf. Denk aan HRM, ERP, Finance systemen. Oplossingen dus die u keihard nodig heeft om een factuur de deur uit te doen of uw personeelsbestand in te beheren. Zulke systemen zijn weinig aan verandering onderhevig en worden vaak ingekocht voor de langere termijn. Het zijn tevens oplossingen die uw concurrenten ook gebruiken; ze gaan uw business niet onderscheidend maken ten opzichte van de anderen.
  • Mode 2: ‘de sprinters’ (yellow) zijn de oplossingen die snel ontwikkeld kunnen/moeten worden om u te kunnen onderscheiden van uw concurrenten. Je moet immers snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt om als bedrijf te overleven. Het onderscheidend vermogen van uw organisatie zit daarom in concepten als efficiëntie, kwaliteit, klantbeleving of merkwaarde. De mensen ‘uit de business’ willen dus maar al te graag aan de gang met dit soort oplossingen. Bent u als IT organisatie niet in staat hierop adequaat te reageren: dan ontstaat er vanzelf shadow IT met alle gevolgen van dien.

Screen Shot 2016-06-10 at 13.49.06

Screen Shot 2016-06-10 at 13.48.17

De manier waarop mobiele apps ontwikkeld (zouden) moeten worden ontwikkeld is in Mode2; met veel betrokkenheid vanuit de business en specifieke spelregels op het vlak van projectaanpak, budgettering en inkoop. Snel apps ontwikkelen op een een degelijke stabiele ondergrond is hierbij een voorwaarde. Mendix, een zogenaamde Low Code development platform van Nederlandse bodem, sluit hier ook naadloos op aan. Eerlijk is eerlijk, ik was voorheen niet echt fan van dit soort, in mijn ogen, beperkte platforms. Het evenement van Mendix heeft desondanks toch mijn interesse gewekt. Reden genoeg voor BLAUD om vanaf nu dit soort oplossingen de nodige aandacht te geven. Zijn we (nu) ineens bewust onbekwaam geworden :-).

Klinkt goed,
Vertel me meer!
Bel me terug voor meer informatie.
--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->