Open for business
Het Coronavirus
Aangepaste dienstverlening

Apple vs FBI: is het een technische of juridische strijd?

Auteur
Thierry Lammers
Datum
maart 5, 2016

breekijzerIn de Verenigde Staten woedt op momenteel een heel interessante discussie over privacy vs terrorisme. De kern van de vraag: kan een overheidsinstantie (FBI in dit geval) een technologie bedrijf (Apple in dit geval) dwingen een smartphone te kraken omdat hier gegevens van een terrorist op (kunnen) staan?

Het zal duidelijk zijn, we hebben het met twee kampen te maken die ieder een valide punt hebben:

  • Als land en burger wil je gerechtigheid en als hierbij je geholpen wordt met de inhoud van een telefoon van een terrorist dan moeten we uiteraard zo snel mogelijk die gegevens uit dat apparaat op tafel krijgen.
  • Aan de andere kant het kamp waar vermoedelijk ook iedereen zich in kan vinden. Wil je een precedent scheppen waarmee het voor de overheid nog makkelijker wordt om gegevens van burgers kan bemachtigen? Daaraan gekoppeld de vraag: wil je dat een bedrijf back-door toegang in producten (in)bouwt om de bewuste informatie te kunnen bemachtigen. Als zulke functies worden ingebouwd kan je er zeker van zijn dat deze niet alleen door overheden (slecht idee) maar ook daar criminelen (nog veel vervelender) worden onderzocht en benut.

Het bekende tijdschrift en blog WIRED schrijft een interessante artikel dat in het kader Apple vs FBI zeer lezenswaardig is. Waarom heeft FBI eigenijk zoveel moeite om de informatie van de iPhone te halen? Je zou kunnen voorstellen dat met enige hulp van inlichtingen-broer NSA de noot snel gekraakt is. Ook schrijft het blog over twee kraak-technieken die al (commercieel!) beschikbaar zijn. Eén van de mogelijkheden is het plaatsen van een aangepaste boot-loader. Deze boot-loader zorgt ervoor dat het device read-only wordt gestart. Daarna kan met brute force geprobeerd worden de passcode van de iPhone te kraken zonder dat er gegevens gewist kunnen worden. Een tweede mogelijkheid is toegang proberen te krijgen via het radiogedeelte (‘de baseband’) van de smartphone en niet via het voor de gebruikers zichtbare operating system.

Er zijn dus technische mogelijkheden die ingezet kunnen worden om de iPhone te kraken. Het is niet duidelijk of deze technieken in deze case daadwerkelijk effect zullen hebben maar het lijkt er ook op dat de mogelijkheden niet benut worden. Dat is in ieder geval het beeld wat de FBI probeert te creëren. Wellicht is de FBI dus toch allereerst op zoek naar een juridische weg. Met de publieke opinie rondom terrorisme als breekijzer moet zo’n precedent toch snel geschapen zijn, nietwaar?

 

Klinkt goed,
Vertel me meer!
Bel me terug voor meer informatie.
--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->