Open for business
Het Coronavirus
Aangepaste dienstverlening
Categorieën

13” touch panel vs Apple Touch Bar – 0 : 1

Auteur
Thierry Lammers
Datum
december 21, 2016

macos-sierra-macbook-pro-touch-bar-animation-heroIk ben al enkele weken de gelukkige bezitter van een Macbook Pro met de befaamde Touch Bar. Als één van de eersten in Nederland kreeg ik in ruil voor de escape knop, 12 functietoetsen en wat aanvullende euro’s een nieuwe MacBook Pro met een kleuren touchscreen en een TouchID fingerprint scanner.

Eerst maar even over het biometrisch inloggen op een laptop, dat is natuurlijk niet een heel nieuw idee. Mijn Lenovo stoeptegel van zo’n 8 jaar terug had ook al zo’n optie en ook toen maakte ik er al graag gebruik van. Zeker als je je wachtwoord wat complexer maakt is biometrisch inloggen op hardware een mooie boost voor je informatiebeveiliging. Dit wil je dus gewoon hebben.

macbookpro-touch-bar-photos-start-2

Nee, het echte nieuws zit natuurlijk in de Touch Bar. Ik zal beginnen met de conclusie: de Touch Bar voegt daadwerkelijk wat toe aan de MacBook Pro. Het verlengt letterlijk de interactie tussen software en eindgebruiker. Je zou kunnen vragen: “Had je dan niet een hybride laptop moeten kopen?” Een laptop met een touch-screen… Nou, die heb ik gehad in de vorm van een Lenovo Yoga en ik kwam er binnen 1 maand achter dat a.) de hardware in combinatie met Windows best dramatisch was maar b.) belangrijker: ik het apparaat eigenlijk niet gebruikte in tablet modus en ik in laptop modus niet genegen was het scherm te gebruiken voor invoer. Dit laatste is deels gewenning maar deels ook gewoon een praktisch ding, je krijgt er gewoon gaandeweg een smerig scherm van.

macbookpro-touch-bar-calendar-start
Wat mij in gebruik opvalt van de Touch Bar is dat ik dit tweede scherm heel vaak gebruik. Ik noem het bewust tweede scherm aangezien een slimme softwaremaker er niet alleen maar een paar knoppen op presenteert. OK, het werkt best snel als je in een bestands-dialoog meteen de bewaar/cancel acties vanuit een toetsenbord kunt kiezen maar dit is maar een deel van het verhaal. Apple doet een voorzetje in de Safari Browser en Photos applicatie. Als je meerdere windows open hebt in Safari wordt de inhoud van iedere tab als een micro webpagina getoond. Zo kan je snel en doeltreffend schakelen tussen de diverse geopende webpagina’s of het openen van je favoriete bookmarks. Een ander, simpel ogend, voorbeeldje is de calculator. Bij het doen van berekeningen moet je normaal met de shift knop de som invoeren. Hoeft niet meer, want alle functies zijn direct bereikbaar in één beweging. Kortom met een beetje creativiteit wordt de UX van de software ineens een stuk beter en de bediening in zijn geheel sneller!

macbookpro-touch-bar-photos-start

Dus, is de Touch Bar een innovatie? In zijn soort en implementatievorm: zeker! Er zullen (hopelijk snel) meer en meer softwaremakers slimme interacties bedenken die hun software nóg intuitiever maakt via de Touch Bar. Ze zouden gek zijn als ze dit niet zouden doen. Ik vind daarom dat het Apple gelukt is om echt iets zinvols toe te voegen aan de laptop formfactor. Blijkbaar gaat in dit geval het ‘size does matter’ gezegde niet op.

De uitslag van deze ronde: 13” touch panel vs Apple Touch Bar – 0 : 1

Meer info over de mogelijkheden van Touch Bar.

Klinkt goed,
Vertel me meer!
Bel me terug voor meer informatie.
--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->