Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

Apple Business Manager – moderne app distributie voor iOS

Enterprise Developer Program

Om bedrijfsprocessen te mobiliseren zijn ‘enterprise apps’ heel effectief. Dit soort apps zijn uitsluitend bedoeld voor medewerkers van één organisatie en hebben daardoor niet zoveel te zoeken in de publieke app store van Apple. Om zo’n enterprise app, buiten de App Store om, te distribueren heeft Apple daarom het zogenaamde Enterprise Developer Program opgezet. Als je lid bent van dit programma kan je apps digitaal ondertekenen met de ‘handtekening’ van je bedrijf. Hierna kan je de app via een MDM oplossing pushen naar zakelijke apparaten of zelfs op een intranet pagina beschikbaar stellen aan je medewerkers. Die kunnen op hun beurt de app ‘side loaden’ op hun iPhone of iPad, dit alles buiten de App Store om.

Snelheid

Als Enterprise Developer heb je een aantal voordelen. Eén heel prettig voordeel is distributiesnelheid. Normaal zal het publiceren van een app of app update in de publieke App Store gepaard gaan met een controleslag door Apple. Dit is een proces dat meestal wel enkele werkdagen in beslag neemt en kan resulteren in het verplicht doorvoeren van verbeteringen. Dat betekent een tweede review etc etc.. Er is dus best kans op vertraging. Echter, een Enterprise Developer kan een app zonder enige tussenkomst van Apple, à la minute, publiceren. Dat is erg handig als je met spoed een app of een app update aan medewerkers beschikbaar moet stellen.

Enterprise Developer Program is dood; lang leve Apple Business Manager

Voorheen kon ieder bedrijf lid worden van het Apple Enterprise Developer Program. Wij zien dit echter drastisch veranderen. Bij een aantal klanten worden nieuwe inschrijvingen door Apple geweigerd. Apple verwijst dan vriendelijk door naar Apple Business Manager waarmee voortaan enterprise apps beheerd moet worden. Wij vermoeden dat bedrijven die op dit moment lid zijn van het Enterprise Developer Program eveneens niet zomaar hun lidmaatschap kunnen verlengen. Vermoedelijk worden die bedrijven ook gedwongen zich te verdiepen in de voor- en nadelen van Apple Business Manager.

lady working on laptop in an office

Apple Business Manager en enterprise apps

Het voert te ver om alle functionaliteiten van Apple Business Manager hier te beschrijven. De oplossing is namelijk niet uitsluitend bedoeld voor app management maar ook in te zetten voor apparaat beheer- en configuratie. Belangrijk om te beseffen is dat het distributieproces van enterprise apps steeds meer zal lijken op het publiceren van apps naar de publieke app store. Dat betekent dat je jouw enterprise app (update) aanbiedt aan een review-medewerker van Apple. Als je app afhankelijk is van de beschikbaarheid backend systeem dan zal dit backend systeem beschikbaar/bereikbaar moeten zijn voor de reviewers van Apple. Maakt je app gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord, dan zal je deze dus ook moeten aanleveren. Er is dus ook een kans dat een app wordt afgekeurd en dan zal je dus verplicht verbeteringen moeten aanbrengen voordat je live kunt gaan. Hou dus altijd rekening met enige doorlooptijd in je releaseplanning.

Apple Business Manager en MDM

Als je app eenmaal is ‘geland’ in Apple Business Manager, dan kan je deze koppelen aan één of meer MDM oplossingen. Daarmee biedt de oplossing jou, als app bouwer, een heel fraaie manier om de app te laten landen bij je collega’s of de medewerkers van de relaties die jouw app hebben gekocht.

De voor- en nadelen Er zitten hele goede kanten aan app distributie via Apple Business Manager maar we zien ook zeker nog wel wat verbeterpunten. Een korte opsomming:

Voordelen:

 • kwaliteit van enterprise apps gaat omhoog vanwege de review cycle
 • uniforme distributie van zowel publieke als enterprise apps
 • je kan je app aan een select publiek beschikbaar stellen
 • koppelingen met MDM oplossingen
 • Device Enrollment Program (DEP) en app distributie binnen 1 oplossing
 • de signing van apps is geldig voor dertig jaar (Bij Enterprise signing is de geldigheid beperkt tot één jaar)
 • je kan gebruik maken van de betalingsfaciliteiten van de App Store

Nadelen: 

 • de review cycle van Apple kan onvoorspelbaarheid/vertragingen in je release-planning veroorzaken
 • de review cycle van Apple blokkeert het al-la-minute beschikbaar stellen van bug- & hotfixes
 • roll-back naar een vorige app versie is alleen mogelijk door een nieuwe versie van de app te releasen (welke dan alsnog door het review process van Apple heen moet)
 • introductie van nieuwe bundle ID’s van apps waardoor je apps opnieuw moet uitrollen
 • configuratie en inrichting vergt gecombineerde expertise van app development en MDM
 • bij gebruik van de betalingsfaciliteiten van de App Store zal Apple de inkomsten afromen
 • op dit moment zien we de Enterprise signing&distributie route vaak toegepast worden als “MDM-wrapping” een voorwaarde voor gebruik van de app is. Binnen de nieuwe vorm van app distributie zal je hier als app bouwer oplossingen voor moeten bedenken. Hierbij moet je denken aan het beschikbaar stellen van MDM-specifieke edities van je app

Meer info: https://support.apple.com/nl-nl/guide/apple-business-manager/welcome/web

App Support nodig? Blaud helpt je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via hello@blaud.com

Relevante Resources

Icoon Over Ons

Blogs

Threat Intelligence Ontleed: De Drie Types Op Een Rijtje

Lees Meer
Icoon Whitepaper

White Papers

Apple for Enterprise 2024

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Ontdek de kracht van een managed CSOC

Lees Meer