Icoon Over Ons

Blogs

Managed SIEM: Wat is het én hoe versterkt het cyberveerkracht?

Lees Meer
BOEK EEN MEETING

5 Trends voor endpoint-beveiliging tegen cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit evolueert constant. Daarom is het noodzakelijk dat de bescherming tegen cyberaanvallen zich ook continu blijven ontwikkelen. Cybercriminelen zijn inventief in het omzeilen van endpoint-beveiliging. Het is dus cruciaal voor BLAUD om op de hoogte te blijven van toekomstige trends in endpoint-beveiliging. Zo bieden we jou altijd de beste bescherming!

In deze blog delen we dé vijf trends voor Endpoint-beveiliging in 2022 en 2023.

Wat is Endpoint Detection & Response?

Een geïntegreerde endpoint security-oplossing, onmisbaar voor bedrijven met veel zakelijke, mobiele apparaten. Dat is Endpoint Detection & (Threat) Response. Ook jouw bedrijf groeit continu. Dat betekent dat steeds meer werknemers een zakelijk device als een laptop, smartphone of tablet gebruiken. Zo zijn er meer endpoints met toegang tot bedrijfsgegevens.

De kans dat een gevoeligheid in de endpointbeveiliging leidt tot een cyberaanval of datalek wordt daarmee groter. Zeker als je rekening houdt met de toenemende geavanceerdheid van cyberaanvallen. Herkenbaar? Dan is EDR dé oplossing.

1. Zelfheling

Het belangrijkste aandachtspunt binnen Endpoint beveiliging is de ontwikkeling van een zelfhelende functie voor endpoint-platforms. De op AI-gebaseerde beveiligingssoftware heeft het vermogen zichzelf af te sluiten om vervolgens digitaal inwendig onderzoek uit te voeren.

De software kan dus het eigen besturingssysteem controleren, patches updaten en zichzelf resetten met hernieuwde, geoptimaliseerde configuraties — zonder dat er menselijke handelingen aan te pas komen. Naast de versnelde reactie van de endpoints gebaseerd op AI-beveiliging, bespaar je tijd door de IT-afdeling te ontlasten.

Lady on phone

2. Veiligheidsmaatregelen

Het merendeel van aanbieders van cyberveiligheid integreren steeds vaker gecompliceerde veiligheidsmaateregelen in hun platforms voor endpoint-beveiliging. Wachtwoorden en versleutelingen zijn een belangrijke verdedigingslinie, maar bieden te weinig weerstand tegen cyberaanvallen.

Maar toonaangevende bedrijven in de cyberveiligheid breiden hun traditionele pakketten juist uit met biometrische beveiliging en maatregelen tegen phishing. Blaud biedt bijvoorbeeld Samsung KNOX voor toestellen die op Android runnen. Voor Apple-devices is JAMF een specialistische oplossing.

3. Gegevensbescherming en privacy

Privacy is in onze verbonden digitale samenleving niet meer weg te denken, zo ook op werk. Zeker wanneer je kijkt naar ondernemingen die gebruikmaken van het BYOD-beleid (Bring Your Own Device). Vanwege dat beleid moet de focus van software verschuiven — van een overkoepelende oplossing naar een oplossing bedoeld voor individuele gebruikers.

Deze trend zorgt voor een stijging in veiligheidsoplossingen voor data en apps (MAM) in plaats van oplossingen voor het volledige apparaatbeheer (MDM). Zo behoud je een scheiding tussen zakelijke data en privégegevens van gebruikers. Dat komt de bescherming van bedrijfsgegevens ten goede, evenals de privacy van werknemers.

4. Nieuwe aanpak voor ransomware

Onder de noemer malware is ransomware de gevaarlijkste variant. Ransomware versleutelt essentiële gegevens of accounts op je device. Hiertoe krijg je alleen weer toegang wanneer je de losgeldvergoeding betaalt. Met meer dan 300 miljoen pogingen tot een ransomware-aanval in 2021 wint deze methode aan populariteit onder cybercriminelen.

Endpoint-beveiliging hanteert steeds vaker een op AI-gebaseerde aanpak die gebruik maakt van algoritmes voor machine learning onder toezicht. Hiermee kan een platform voor endpoint-beveiliging devices met een hoog risico identificeren en vervolgens updaten.

5. AI en gedragsanalyses

Man looking at phone

De toekomst van endpoint-beveiliging omvat real-time analyses en volledige controle over alle endpoints in welk systeem dan ook. Sommige platforms vertrouwen op bots om zelfstandig onregelmatigheden en potentiële bedreigingen op te sporen.

Deze bots zijn zo geprogrammeerd dat ze leren van gedrag en gebeurtenissen uit het verleden. Ze hebben dus geen vaste ‘bibliotheek’ met kenmerken nodig om een dreiging te signaleren. Zo kan het systeem razendsnel ingrijpen en de schade van malware minimaliseren.

Conclusies

Endpoint-beveiliging is noodzakelijk. Met de globale opkomst van cybercriminialiteit kan je geen onnodige risico’s lopen. Het benadrukt het belang van moderne oplossingen voor cyberveiligheid.

Bij Blaud hebben we de vaardigheden en ervaring om jouw endpoints te verzekeren van constante en consistente beveiliging. Wij zijn koplopers op het gebied van cyberveiligheid —altijd bezig met de volgende baanbrekende platforms voor endpoint-beveiliging.

Heb je vragen over één van de trends op het gebied van EDR óf ben je benieuwd wat de implementatie van een endpoint security oplossing voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Resources

Icoon Over Ons

Blogs

Managed SIEM: Wat is het én hoe versterkt het cyberveerkracht?

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Wat is voorwaardelijke toegang? 

Lees Meer
Icoon Over Ons

Blogs

Wat is Microsoft Azure B2B?

Lees Meer